Menu Zavřít

Oáza v šedi

27. 4. 2004
Autor: Euro.cz

V rozhodující chvíli tuňák kuchaři uplaval

Co zde může být magického? Ptal jsem se sám sebe, kdykoliv jsem projížděl touto neutěšenou částí Michle. Nejmenší tušení jsem neměl o již dlouho zde existujícím hojně navštěvovaném podniku těšícím se značné oblibě všech mlsných. Když se ke mně donesla zpráva o tom, že nedávno založená a stejně rychle zmizelá Magická zahrada na Národní má právě v Michli starší a veleúspěšnou sestru, dostal jsem odpověď na svou otázku a do restaurace se rozjel.
Zvenčí nic moc neslibující vstup ovšem otevírá cestu do nitra zajímavého, členitého interiéru. Rozsochatý bar se čtyřmi patry lahví všeho možného alkoholu je dominantou přední, horizontálně odstupňované a na oddíly členěné restaurace se zajímavým, originálním výrazem. Postupuji ale dále a „kotvím“ v rohu zahrady zimní. Dlouhá místnost s jednou stěnou kompletně prosklenou, skrze kterou je možno popatřit na útěšlivý cípek nefalšované přírody uprostřed ponurých činžákových dvorků. V klecích na stromech posedávající podivní ptáci, jakoby z oka vypadli těm, jež tak rád vymýšlel Zdeněk Seydl. Vnitřní výzor prostory již není tolik nadšení budící, protistěna pojednaná z luxfer nemá čím upoutat. Ani látkový strop, z něhož rostou směrem k podlaze zvláštní, bizarním květům podobná svítidla. Usazen u stolku, jehož oranžová deska prosvětluje společně s nebeskou modří podlahy celý vnitřek a propůjčuje mu zdání veselé bezstarostnosti, listuji ve zdařilém - formou i obsahem - jídelníčku a tápu. Nabídka skýtá dost variant na to, aby člověk dostal chuť nejméně na dvě či tři kombinace. Po chvíli ale přesvědčuji za pomoci příjemného, trochu málo však důrazného číšníka sám sebe, že nejlépe mi dnes bude s jalapeňos smaženými v těstíčku a přírodně upraveným steakem z tuňáka, ke kterému si dopřeji variaci grilované zeleniny. Malí zelení ďáblíci, obalení v těstíčku a s porcí krémového sýra v útrobách, se přede mnou objevují po malé chvíli. Důrazná vůně, plná ostrých tónů, slibuje oživení. Taky že ano! Ani jemňoučká hladivá smetana, ani neutrální nachos z kukuřičného těsta nedokážou spoutat revoluci, kterou papričky vyvolaly v ústech. Za přívětivou chutí dozlatova pečeného těstíčka vyrazí dravým výpadem pálivá razance jalapeňos, taková, která staví pohárky do pozoru a drtí všechny ostatní komponenty podmaňující dominancí. Není to bezbřehé, zničující ostré a tvrdé pálení. Pokud lze o pokrmu říci, že pálí kultivovaně, potom to byl tento. Po krátké chvilce a dvou třech lupíncích nachos se čivy uklidní a nabuzeny na maximum výkonu dožadují se další krmě. Ta je mi, po krátké chvíli, kdy se mi po náporu ostré přítomnosti chuti paprik zpotil i jazyk, předložena a já se do ní chtivě pouštím.
Přede mnou ležící poctivá porce rybího masa, sama o sobě pohledně upravená do zlatavě hnědého tónu, získaného ohněm, je doprovázena poněkud chudou a jen málo nápaditou garniturou. To ale není nejhorší. Když vidličkou uloupnu z kusu rybiny první sousto a vložím je do úst, shledávám, že se něco přihodilo. Zřejmě se v rozhodující chvíli kuchař obrátil k jiné pánvi a tuňák mu „uplaval“. Propásl správnou vteřinu a výsledkem je přetažená, vysušená porce lehce se drolícího masa. Postupem k vyšší, ne tak propečené části porce se sousto stává šťavnatějším a vláčným, v chuti příjemným, ale jde o opravdu posledních pár kousků. Mám rád tyhle „… hromsky velké obry“, jaké lovil Hemingwayův stařec, ale extáze radosti z báječné krmě se dnes dostavila jen spoře. Po delší době jsem se nechal umluvit na dezert a dobře jsem učinil. Ovocný špíz, flambovaný Stroh rumem, byl dokonalý nejen v chuti, ale i co do úrovně přípravy. Po notné době zažívám oblažující pocit z pohledu na umnou, profesionální práci obsluhy. Sličná dívka přivezla flambovací vozík a na něm předvedla koncert přípravy dezertu. Obratně a s grácií upravila pokrm do úžasné esence mámivých vůní a chutí, jež byly bezchybným závěrem lehce škobrtavého oběda. 1569 korun, kolik stál můj oběd i s pěknou lahví vína, by se mohlo vzhledem k lokaci podniku zdát cenou přemrštěnou. Ovšem, pominu-li malé nedokonalosti, s přihlédnutím k dokonalé ukázce toho, co proslavilo českou gastronomii v Bruselu, Paříži či Montrealu, totiž přípravy flambováním nebo chcete-li pálením, a s ohledem na velepříjemný výsledek této snahy si to nemyslím.

Restaurant Magická zahrada Nuselská 114/159, Praha 4 - Michle Tel.: +420 261 214 252, +420 606 890 761
www.magickazahrada.cz

  • Otevírací doba: Po - So 11.30–24.00, Ne 11.30–23.00
  • Počet míst: restaurace 35, zimní zahrada 32, letní zahrada 80, salonek I 16, salonek II 24
  • Kuchyně: mezinárodní
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Původ nabízených vín: Argentina, Bulharsko, Česká republika, Francie, Itálie, Rakousko, Španělsko

Hodnocení restaurace:

  • Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
  • Prostírání 8 bodů z 10
  • Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
  • Chování personálu 9 bodů z 10
  • Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 53 bodů ze 60

CIF24

Výběr z jídelního lístku: Gratinovaná kachní játra macerovaná v červeném víně připravená s jablečným pyré, brusinkovou šalší a křupavými toasty bílého chleba 149 Kč Polévka z konývky - grilované kousky lososa a restovaná zelenina zalévané přímo na stole čistým vývarem - servírujeme s parmazánovými krutonky 40 Kč
Variace čerstvých trhaných listových salátů s domácí smetano-hořčičnou zálivkou a parmazánem 87 Kč
Gnocchi-bramborové noky se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýra 118 Kč
Vykostěné dozlatova upečené kuřátko protknuté anglickou slaninou, dekorované houbovým dortíkem 189 Kč
XL ostře marinovaný hovězí steak s hořčičným máslem a houbovým chutney 379 Kč
Šampaňské noky s lesním ovocem 74 Kč

Výběr z vinného lístku: Veuve Cliquot Ponsardin - Chamapgne 0,75 l 3200 Kč
Rulandské bílé 2002, Žernosecké vinařství - Žernosecká oblast 0,75 l 349 Kč
Chardonnay 2001 VDP, Michell Laroche - Languedoc 0,75 l 690 Kč
Svatovavřinecké 2000, Habánské sklepy - Velkopavlovická oblast 0,75 l 548 Kč
Mavrud 2002, Todoroff Teres Batch - Tharcian region 0,75 l 999 Kč
Norton Privada 2000 Estate Reserva, Bodega Norton - Mendoza 0,75 l 1980 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).