Menu Zavřít

Obavy z „Trumpovy inflace“ vynesly dolar k ročnímu maximu

14. 11. 2016
Autor: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Dolar se během dnešního obchodování vyšplhal na téměř roční maximum vůči euru i vůči koši předních světových měn. Vzhůru ho podle analytiků tlačí stoupající výnosy u amerických dluhopisů, které odráží obavy investorů, že politika nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa zvýší inflaci.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vzrostl o zhruba 1,1 procenta na 100,20 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od začátku loňského prosince. Jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela 1,2 procenta na 1,0720 dolaru.

ebf - tip - debata

„Pohyb dolaru do značné míry souvisí s vyššími výnosy (u amerických dluhopisů),“ řekl agentuře Reuters analytik devizového trhu Christopher Vecchio ze společnosti FXCM.

Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády se dnes vyšplhaly na nejvyšší úroveň od letošního ledna. Tento vývoj odráží rostoucí obavy investorů, že obchodní a rozpočtová politika nově zvoleného amerického prezidenta bude tlačit vzhůru inflaci. Donald Trump po svém zvolení slíbil masivní výdaje do infrastruktury. Investoři navíc vidí další proinflační impuls z centrální banky, od které se na začátku prosince očekávají navýšení úrokových sazeb.

Roční vývoj kurzu dolaru k euru:

USDEUR Chart

Využijte převodník měn na webu Finance.cz

Čtěte dále:

Trumpovo vítězství připravilo investory o biliony v dluhopisech

Akcie v USA zpevňují, Dow Jones vystoupil na rekordní maximum

Trump přesvědčil. Propad na finančních trzích netrval ani den

Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).