Menu Zavřít

Obavy z „Trumpovy inflace“ vynesly dolar k ročnímu maximu

14. 11. 2016
Autor: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Dolar se během dnešního obchodování vyšplhal na téměř roční maximum vůči euru i vůči koši předních světových měn. Vzhůru ho podle analytiků tlačí stoupající výnosy u amerických dluhopisů, které odráží obavy investorů, že politika nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa zvýší inflaci.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vzrostl o zhruba 1,1 procenta na 100,20 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od začátku loňského prosince. Jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela 1,2 procenta na 1,0720 dolaru.

MMF24

„Pohyb dolaru do značné míry souvisí s vyššími výnosy (u amerických dluhopisů),“ řekl agentuře Reuters analytik devizového trhu Christopher Vecchio ze společnosti FXCM.

Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády se dnes vyšplhaly na nejvyšší úroveň od letošního ledna. Tento vývoj odráží rostoucí obavy investorů, že obchodní a rozpočtová politika nově zvoleného amerického prezidenta bude tlačit vzhůru inflaci. Donald Trump po svém zvolení slíbil masivní výdaje do infrastruktury. Investoři navíc vidí další proinflační impuls z centrální banky, od které se na začátku prosince očekávají navýšení úrokových sazeb.

Roční vývoj kurzu dolaru k euru:

USDEUR Chart

Využijte převodník měn na webu Finance.cz

Čtěte dále:

Trumpovo vítězství připravilo investory o biliony v dluhopisech

Akcie v USA zpevňují, Dow Jones vystoupil na rekordní maximum

Trump přesvědčil. Propad na finančních trzích netrval ani den

Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).