Menu Zavřít

Obchod snů BP se zvrtnul

13. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Ropný gigant se s ruskými partnery dohaduje...

Celý podtitul: Ropný gigant se s ruskými partnery dohaduje o dividendách a společný podnik klopýtá

John Browne, někdejší výkonný šéf BP, se na podzim 2003 vydal do Moskvy, aby tam odstartoval přelomový společný podnik s názvem TNK-BP. Na jedné straně byl uchvácen smlouvou, která přinášela britskému ropnému obrovi výhodnou pozici na klíčovém trhu, na druhé straně si byl dobře vědom jistých rizik. Rusko, řekl Browne na palubě dřevem obloženého firemního tryskáče Gulfstream 5, je určitě velkým hráčem v energetice. „Otázkou je, zda se tam dá pracovat.“ O pět let později Brownův nástupce Tony Hayward poznává, že odpověď by mohla být negativní. Hayward je sevřen spory s ruskými partnery BP – miliardáři ze skupiny Alfa, Access/Renova (AAR). Tento boj vyhnal výkonného šéfa TNK-BP Roberta Dudleyho ze země a uvrhl pochybnosti na kdysi zlatou budoucnost BP v Rusku. „Musíme nalézt řešení, které je přijatelné pro všechny strany,“ říká Hayward. „Uvidíme, zda je to možné.“ Vědom si obtížné situace v Rusku a se znalostí zarputilých partnerů vytvořil Browne dohodu a doufal, že odolá zkoušce času. S Rusy, kteří nakoupili ropná pole v době divoké privatizace v devadesátých letech minulého století, uzavřel smlouvu o společném podniku, v němž měly obě strany podíly po padesáti procentech. Získaly také stejné zastoupení ve správní radě TNK-BP. Rusové vybírali předsedu, jímž se stal Michail Fridman, vůdce AAR. BP nominovala na pozici výkonného šéfa Dudleye, Američana a dlouhodobého Brownova chráněnce. Společnost byla zapsána na Britských Panenských ostrovech a místem pro řešení sporů byl stanoven Stockholm - což je něco, co nyní obě strany oceňují.

OBĚTI ÚSPĚCHU Smlouva byla podepsána v červnu 2003 na gala slavnosti v londýnské Downing Street 10 pod dohledem britského ministerského předsedy Tonyho Blaira a ruského prezidenta Vladimira Putina. Spojení know-how BP a ruských zdrojů bylo považováno za velký úspěch. Těžba TNK-BP rostla rychleji než u jiných ruských hráčů a produkce 1,6 milionu barelů denně pasovala firmu na post třetí největší ropné společnosti v zemi. BP letos 29. července ohlásila, že podíl TNK-BP na čistém zisku pro první polovinu roku 2008 byl 2,1 miliardy dolarů. To je téměř trojnásobek toho, co přineslo stejné období v roce 2007. Během uplynulých let získaly BP i AAR každá na dividendách ze společného podniku celkem 10,2 miliardy dolarů.
Ani tyto tučné výplaty však vzájemný vztah neudržely. Na setkání dozorčí rady v listopadu 2007 obě strany zjistily, že mají na dividendy odlišný názor. Dudley se domníval, že stagnující produkce způsobí kvůli vysokým ruským daním ochabnutí zisků, a navrhoval radikálně snížit dividendy a investovat výdělky do nových polí a zařízení. Naopak Rusové preferovali další přísun hotovosti. „Každý výkonný šéf, který by přišel s takovým plánem, by měl okamžitě podat rezignaci,“ říká Stan Polovets, výkonný ředitel AAR. Nakonec obě strany souhlasily s investičními výdaji 4,4 miliardy dolarů pro rok 2008 a s vyplacením 1,2 miliardy dolarů na dividendách každé skupině v prvním čtvrtletí roku, říká mluvčí TNK-BP.
Letos na jaře se situace zhoršila. AAR volala po odstoupení Dudleyho a žádala změny ve vedení včetně nezávislého výkonného ředitele. Polovets 15.července Dudleymu napsal, že AAR se nyní staví proti kapitálovým výdajům vyšším než 3,5 miliardy dolarů pro letošní rok a že chce mít právo obsadit pozici výkonného šéfa, osobně zodpovědného za všechno, co se utratí nad tuto částku. Šéf BP Hayward k tomu uvádí, že ruští akcionáři chtějí „roztrhat dohodu, kterou ochotně podepsali“.
V posledních několika měsících byla BP vyšetřována různými státními agenturami. V březnu ruská tajná služba FSB vtrhla do moskevské kavárny, kde zatkla Ruso-Američana, který pracoval pro TNK-BP, a obvinila ho z průmyslové špionáže. V dubnu pak společnost Tetlis, založená bývalými zaměstnanci Fridmanovy Alfa Bank, podala proti TNK-BP žalobu v sibiřském městě Tjumeň. Vinila ji z toho, že nesprávně najímala technické experty z BP. Firma Tetlis první kolo vyhrála, ale BP má v plánu se odvolat.
Nejvíce bitým byl Dudley. V posledních měsících trávil mnoho času vyřizováním spousty otravných problémů, jako jsou daňová obvinění a pracovní stížnosti zaměstnanců. Pak byl na počátku července stižen žalobou, v níž ho 16 šéfů TNK-BP obvinilo z diskriminace ruských zaměstnanců. Popuzený Dudley obvinil na tiskové konferenci z odpovědnosti za tyto akce AAR a varoval, že by mohli „oplakávat rozpad úspěšné společnosti, kterou jsme budovali“. Partneři odmítli, že by měli s právními nároky nebo s regulačními opatřeními cokoliv do činění.
Epizoda, která vedla k Dudleyho odletu, může být připsána Viktoru Vekselbergovi, předsedovi řídícího výboru TNK-BP. Vekselberg argumentoval tím, že Dudleyho zaměstnanecký kontrakt vypršel v prosinci, čímž by výkonný šéf podniku porušoval vízovou povinnost. Ačkoliv BP říká, že kontrakt zůstává v platnosti, imigrační úřady straní Vekselbergovi. Dudley opustil Rusko 24 července.
Uvnitř vedení TNK-BP na moskevské pěší zóně Arbat je dusno. Do té doby, než Dudley odešel, byl nucen pracovat bok po boku se svými rivaly. Sdílel osmipodlažní kancelářskou budovu s Vekselbergem a Germanem Khanem, miliardářem, kterého BP všeobecně viní z osnování regulačních opatření. Zaměstnanci spojení s BP se domnívají , že jejich telefony, počítače a kanceláře jsou odposlouchávány. Někteří si mění mobilní čísla každý týden. Jiní píšou zašifrované e-maily.
Po celé měsíce byl šéf BP Hayward ohledně sporů relativně klidný, ale nyní to vypadá, že je připraven odhodit rukavice. BP podala 30. června v Londýně žalobu proti AAR o 362 milionů dolarů, které TNK údajně dlužila v Rusku na daních ještě před podpisem partnerské dohody. A podle Haywarda BP zvažuje, že půjde po zahraničních aktivech ruského partnera. Ta nejsou zanedbatelná, neboť zahrnují domy v Londýně, vlastněné Khanem a dalším partnerem, Vekselberg pak má průmyslové zájmy ve Švýcarsku. „Nemohou hrát podle jedněch pravidel v Rusku a podle jiných na mezinárodní scéně,“ říká Hayward. Nicméně signalizuje, že je ochoten ke kompromisu. „To je ruské vyjednávání,“ říká. „Ve stejné době, kdy odpalujeme rakety, zároveň jednáme.“

Uklidňování Hayward se drží toho, co považuje za produktivní - vztahu s Igorem Sečinem, místopředsedou vlády a předsedou Rosněfti, s níž má BP společný podnik na Dálném východě. „Podporujeme práci BP v Rusku,“ řekl Sečin 9. června v Moskvě po setkání s Haywardem. „Zavedli zde nové principy podnikového řízení, technologie, personální trénink a transparentnost, což nám dělá velkou radost.“ Dosud se ale Kreml odmítá angažovat v něčem, co považuje za obchodní spor.
Podle některých měřítek není podnik TNK-BP pro BP důležitý. Ačkoli představuje asi čtvrtinu produkce britské firmy a pětinu jejích rezerv, přispívá k letošním výdělkům pouze sedmi až osmi procenty. Pokud by BP podnik prodávala, její podíl by mohl mít hodnotu více než dvacet miliard dolarů. Dividendy BP navíc již vysoce převýšily nominální hodnotu původní investice.
Není však snadné představit si, jak by mohla buď BP nebo AAR z projektu snadno utéci. Když se dohoda vytvářela, vypadalo to, jako by se mezinárodní společnosti hnaly do Ruska. Takže kdyby se jedné straně zachtělo, byly by tu spousty nápadníků. Kvůli pomalému přebírání ropného sektoru Kremlem jsou ale jedinými potenciálními kupci Gazprom a Rosněfť. Ti jsou ale jen stěží s to platit cosi jako tržní cenu. Zbývá tak jen málo možností na výběr pro obě strany. Jak říká Hayward, „vyřiďme si problémy jako dospělí a pokračujme v životě.“

Box:
Partneři BP odsoudili plány výkonného šéfa Dudleyho snížit dividendy. Nyní ho problémy s vízy donutily opustit zemi

Tabulka:
HRBOLATÁ CESTA
V partnerství mezi BP a TNK se vyskytly potíže. John Browne (napravo) a Michail Fridman podepsali smlouvu v červnu 2003 před zraky Tonyho Blaira a Vladimira Putina.
ČERVEN 2007
TNK-BP souhlasí s tím, že převede bohatá sibiřská pole se zemním plynem na Kovyktě Gazpromu.
PROSINEC 2007
Ruští akcionáři kritizují výkonného šéfa TNK-BP Roberta Dudleye kvůli výdajům. BŘEZEN 2008
Ruská policie uvěznila amerického zaměstnance TNK-BP a obvinila ho z průmyslové špionáže.
DUBEN 2008
Malí akcionáři podali žalobu vinící TNK-BP z neoprávněného najímání specialistů BP.
ČERVENEC 2008 Dudley opouští Rusko a slibuje, že bude pokračovat ve vedení společnosti ze zahraničí.

Souvislosti
Otevřená rána Rusko není jediným místem, kde BP čelí problémům. Oběti neštěstí, při němž přišlo v texaské rafinerii v roce 2005 o život 15 lidí a dalších nejméně 100 bylo zraněno, se snaží změnit podmínky dohody, kterou firma uzavřela s žalobci v říjnu 2007. BP se tehdy zavázala uhradit pokutu 50 milionů dolarů a souhlasila, že se podrobí tříleté zkušební lhůtě. Časopis American Lawyer však uvádí, že oběti požádali soudce v Houstonu, aby dohodu odmítl jako příliš shovívavou k firmě. Oběti zároveň tvrdí, že rafinerie se stále potýká s „vážnými a život ohrožujícími nedostatky“.

EBF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).