Menu Zavřít

Obdiv a gratulace. Čeští politici vítají Macronovo vítězství

19. 6. 2017
Autor: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal, že se francouzský prezident Emmanuel Macron po přesvědčivém vítězství v parlamentních volbách bude moct opřít o jasnou parlamentní většinu. Ocenil také, že neuspěla nacionalistická pravice. Další čeští politici v prvních reakcích na odhadované výsledky vyjádřili naději, že Macron své silné postavení využije k prosazení nutných reforem ve své zemi i v Evropské unii.

„Jsem rád, že nacionalistická pravice byla ve Francii viditelně poražena jak v prezidentských, tak v parlamentních volbách. Dobrý základ pro pokračování evropské spolupráce. Macron se bude moci opřít o jasnou parlamentní většinu, což je dobrá zpráva. V Evropě potřebujeme silnou a stabilní Francii,“ uvedl večer Sobotka na twitteru.

Jeho stranický kolega, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček dodal, že Francie zvolila proevropskou volbu. „Je to i velká lekce pro evropskou levici. Pozitivní kampaň funguje,“ dodal Hamáček.

Místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek ocenil, jak suverénně nedávno zvolený francouzský prezident nyní ovládl i parlamentní volby. „Klobouk dolů. Sluší se mu pogratulovat a popřát, aby doma uspěl s nutnými reformami a Evropská unie v něm získala další motor,“ sdělil Ženíšek.

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš na twitteru popřál Macronovi, aby „impozantního vítězství svého hnutí využil co nejlépe pro Francii i celou Evropu“.

Centristické hnutí Republika v pohybu (REM) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona získalo většinu křesel v dolní komoře francouzského parlamentu. Podle zpřesňovaných volebních výsledků ministerstva vnitra REM obdrželo v nedělním, druhém kole parlamentních voleb 308 z 577 parlamentních mandátů a spolu se spojenci z formace MoDem, kteří mají 42 zástupců, obsadí 350 křesel.

Socialisté, kteří dosud parlamentu dominovali, mají 30 poslanců, pravicoví Republikáni 112. Krajně levicová strana Nepodrobená Francie obsadí 17 křesel, nacionalistická Národní fronta osm.

V parlamentu zasedne 424 nováčků. Premiér Édouard Philippe má dnes oznámit demisi své vlády a nové složení kabinetu by mělo být jasné do několika dní. Počítá se s tím, že si Philippe premiérské křeslo udrží.

EBF24

Bývalý bankéř a ministr hospodářství minulé socialistické vlády Macron chce s pomocí svých poslanců prosadit reformy, k nimž patří zákon o morálce a etice v politice, posílení pravomocí bezpečnostních složek v boji proti terorismu nebo zpružnění pracovního práva a posílení Francie v rámci Evropy.

Dále čtěte:

Macron ovládl i parlamentní volby. Jasně, ne však drtivě

Macromotýl Emmanuel: Prosadí francouzský prezident své reformy?

A teď předveďte vúdú, monsieur Macron


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).