Půjdeme na meníčko, nebo máš navařeno z domu? Obvyklá konverzace nejen v kancelářích dokládá, že v Česku existují dva odlišné způsoby, jimiž lidé řeší svůj každodenní pracovní oběd. Z aktuálního průzkumu společnosti foodora mezi 436 zaměstnanci tuzemských firem přitom vyplynulo, že obě varianty jsou přibližně stejně populární.
Přinesené jídlo upřednostňuje přibližně 50 procent dotázaných, 45 procent lidí naopak preferuje oběd v restauracích či z rozvozu. „Spor o to, zda jsou Češi spíše ‚krabičkáři‘, nebo upřednostňují polední ‚meníčka‘ z restaurací, zkrátka nemá jasného vítěze,“ okomentoval nejnovější data Jan Petr, manažer rozvoje obchodu ze společnosti foodora.
Jak se v práci stravujete?
Průzkum zároveň ukázal, že mnoho lidí oba přístupy průběžně střídá. Výhradních ‚krabičkářů‘ bylo mezi dotázanými jen 12 procent, zhruba 38 procent lidí si občas zajde na oběd s kolegy do restaurace, většinou ale mají vlastní jídlo z domu. Pro bezmála třetinu dotázaných je oproti tomu hlavní volbou polední meníčko a jídlo si s sebou nosí spíše výjimečně, zatímco 15 procent respondentů pak obědvá výhradně v restauraci.
Rozvoz nabízí větší výběr
Mezi těmi, kteří si v průběhu pracovního týdne obědy raději kupují, roste poslední dobou poptávka po rozvozových službách. Rychlé doručení objednávky přímo do práce aktuálně využívá zhruba dvě pětiny zaměstnanců, jež si k obědu dopřávají jídlo uvařené v restauracích.
„Chceme tento trend ve firmách podpořit, a proto jsme spustili pro zaměstnavatele službu alternativního firemního stravování foodora Business. Zaměstnanci dostanou na svůj účet v aplikaci foodora paušál a mohou si celý měsíc v rámci limitu objednávat, na co mají zrovna chuť,“ vysvětlil Petr redakci Euro.cz jako první.
Zaměstnanci při dovážce jídla kurýrem nejvíce oceňují úsporu času a pohodlí. Podstatnou roli hraje u téměř poloviny dotázaných také možnost většího výběru jídel. „Aktuálně máme v aplikaci po celé republice zalistováno 5935 partnerských restaurací. Podle průzkumu by 60 procent lidí, kteří se stravují v pracovní době v restauracích, ocenilo větší výběr podniků. Čtvrtina dotázaných je pak s výběrem restaurací dokonce nespokojená. Rychlé doručení oběda kurýry jim tedy nabízí více možností,“ řekl dále.
Čtyři procenta lidí neobědvají
Zcela jiná situace panuje u lidí, kteří tráví alespoň část pracovního týdne na home-office. Zhruba 65 procent z nich si v době oběda nejčastěji vaří nebo ohřívají vlastní připravené jídlo. Minimum strávníků naproti tomu chodí při práci z domova do restaurací nebo si nechává jídlo dovézt.
„Podíl zaměstnanců, jež si objednávají při home-officu jídlo nebo chodí do blízkých restaurací, je přibližně stejný a dosahuje asi tří procent. I pro tyto lidi jsou ale objednávky s doručením srovnatelnou alternativou a přichází jim na chuť stále více zaměstnanců,“ zmínil manažer s tím, že průzkum také přinesl jednu poměrně nečekanou zajímavost – z jeho výsledků totiž vyplynulo, že více než čtyři procenta českých zaměstnanců v práci vůbec neobědvají.