Menu Zavřít

Obletovaný generál

31. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Náčelník generálního štábu má z čeho vybírat

PRAHA (ČTK) – Housing & Construction, Aero Vodochody, k Rusnokovi, nebo k Tvrdíkovi? Na tyto čtyři nabídky, jak napsala Mladá fronta Dnes, zúžil náčelník generálního štábu Jiří Šedivý výběr svého budoucího zaměstnání. Po listopadovém summitu NATO totiž skončí ve funkci a odejde do civilu.
Izraelská firma Housing & Construction, která získala bez soutěže zakázku za 125 miliard korun na výstavbu dálnice D47 z Lipníku nad Bečvou do Ostravy, Šedivého oslovila, ale ten se zatím nerozhodl ani pro ni, ani pro jinou z možností. Generála by také ve svém týmu ve funkci člena představenstva rád uvítal prezident Aera Vodochody Antonín Jakubše. „Stát si v představenstvu drží dvě místa. Šedivého bychom tam, jako špičkového manažera, jenž změnil armádu jako nikdo jiný před ním, rádi viděli,“ řekl Jakubše MfD.
Ministr průmyslu Jiří Rusnok zase nabídl Šedivému manažerské posty a zastupování státu v několika představenstvech velkých firem a o rady generála, který po více než čtyřletém funkčním období opouští nejvyšší vojenskou funkci, měl zájem i šéf sněmovního branného výboru Jan Vidím a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle Tvrdíka mají armáda i vláda vlastní představu o využití zkušeností Šedivého. „Pan generál Šedivý má ode mě dlouhodobě několik nabídek na možné uplatnění ve službách státu a já pevně věřím, že jednu z nich využije,“ uvedl, aniž upřesnil, o jaké nabídky jde.

  • Našli jste v článku chybu?