Menu Zavřít

Obliba ojetin roste

8. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Sdružení autoprůmyslu

CIF24

Sdružení autoprůmyslu zveřejnilo statistiky registrací automobilů za prvních jedenáct měsíců letošního roku. Vyplývá z nich, že stále klesá zájem o nové vozy a naopak roste obliba ojetých automobilů. Registrace nových osobních automobilů za sledované období meziročně klesla o 2,2 procenta na 114 421 vozů, dovoz ojetin narostl o 28,6 procenta na 168 840 kusů.
„Použité vozy se rychle blíží hranici šedesáti procent všech nově registrovaných osobních aut,“ říká ředitel Sdružení autoprůmyslu Antonín Šípek. Ojeté automobily ovšem výrazně škodí životnímu prostředí. „Stáří vozového parku už dosáhlo čtrnácti let, a každý rok se zhoršuje. K tomu se pojí ekologické škody,“ dodává Šípek. Takto stará auta najedou zhruba třetinu kilometrů ve srovnání s novými, ovšem vypustí zhruba osmdesát procent všech emisí. „Auta buď katalyzátory vůbec nemají anebo ty jsou u nich kvůli desítkám tisíc naježděných kilometrů nefunkční,“ dodal Šípek. K tomu se váže i ohrožení bezpečnosti kvůli horším brzdám, deformačním zónám a celkově nedobrému stavu ojetin.
Pokles registrací nových automobilů poněkud vyrovnává růst zájmu o lehké užitkové vozy, u nichž je možné využít odpočtu DPH. V této kategorii narostly registrace o 29,4 procenta na 44113 vozů. U nových autobusů došlo k meziročnímu růstu ve sledovaném období o osmnáct procent na 890 kusů a prodej nákladních aut vzrostl o 16,3 procenta na 9069 vozů.

  • Našli jste v článku chybu?