Menu Zavřít

OBRANA, NEBO EXPANZE?

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mannesmann zřejmě převezme firmu Orange

Největší německý operátor mobilní sítě - firma Mannesmann - minulý týden potvrdil nabídku na převzetí společnosti Orange, která je třetím největším operátorem na britském trhu bezdrátových telekomunikací. (Mannesmann se rovněž účastnil výběrového řízení n a provozování třetí sítě mobilních telefonů v České republice.)

Snaha německého koncernu ovládnout společnost Orange se v odborných kruzích považuje tak trochu za obranu proti jeho rivalovi - společnosti Vodafone AirTouch (největší světový operátor mobilních telefonů), která drží v koncernu minoritní balík akcií a údajně touží ho zvětšit. Mannesman by se totiž akvizicí sám udělal pro Vodafone AirTouch příliš drahým.

Žádné velké překvapení.

Zájem německé společnosti o britského operátora není podle odborníků zas až tak velkým překvapením. Pravděpodobnost případného zaútočení na firmu Orange se prý zvýšila v okamžiku, kdy fúzovali konkurenti Vodafone a AirTouch, a vytvořili tak největšího poskytovatele mobilních služeb na světě.

Ze strategického pohledu může Mannesamann - v případě realizované transakce - získat i určitý náskok před svými rivaly. Už má aktivity prakticky po celé Evropě. Je například také aktivní v budování telekomunikační sítě na hlavních evropsk ých železničních tazích včetně středoevropských (nedávno se stal majoritním vlastníkem české společnosti České dráhy Telekomunikace - EURO č. 40).

Nicméně případné spojení klasifikovali odborníci jako jeho poslední příležitost získat přístup na rozvíjející se britský trh mobilních telefonů, který je třetím největším v Evropě a je prý už značně „obsazený .

Někteří ekonomové ale naznačili, že to pro Mannesmann nebude levná záležitost. Musí mimo jiné splatit dluh Orange, který se odhaduje na 1,76 miliardy britských liber. Mannesmann údajně hodlá akvizici částečně financovat prostřednictvím nové emise akcií , která by mu měla vynést v prvním půlroce příštího roku až čtyři miliardy eur.

Jednání mezi oběma firmami, která probíhala prakticky od začátku letošního roku, prospěla zejména firmě Orange, respektive jejím akciím (polepšily si od letošního ledna téměř o sto procent), zatímco akcie Mannesmann se zotavovaly nepatrně.

Společnost Orange, která se spolu s českou firmou GiTy účastnila také výběrového řízení na provozování třetí sítě mobilních telefonů v České republice, je nejmladší mobilní telefonní firmou v Británii. Jejím největším akcionářem je hongko ngská firma Hutchinson Whampoa, která v ní drží kolem 45 procent. Má více než tři a půl milionu zákazníků a na britském trhu mobilních telefonů se podílí sedmnácti procenty. Spojení s koncernem Mannesmann jí má umožnit ve větší míře p roniknout na celoevropský telekomunikační trh.

Pokud Mannesmann uspěje (akvizice bude realizována), stoupne počet jeho předplatitelů mobilních telefonů v Evropě na více než dvacet milionů.

Jak jsou na tom ostatní.

Převládá názor, že právě kvůli dominantnímu postavení dnešního obra Vodafone AirTouch, mají menší mobilní operátoři v Evropě potíže. Pokud se nespojí s větší a zavedenější telefonní společností, jen těžko se mohou udržet nad vodou.

CIF24

Nejnovějším příkladem snahy po spojování může být švýcarský poskytovatel kabelových sítí Cablecom, o kterého Mannesmann nyní rovněž usiluje. Zájem o něj ale projevily už také France Télécom a skupina United PanEuropean Communication. Cablecom nabízí k prodeji švýcarská společnost Swisscom spolu s německými firmami Siemens a Veba. Každá z těchto tří firem má v Cablecomu 32 procent a samotná Cablecom Holding má jen čtyři procenta.

Silnějšího partnera minulý týden získala i německá společnost E-Plus (třetí na domácím trhu). Její většinový podíl 60,25 procenta převzal France Télécom za 14,4 miliardy marek od německých koncernů RWE a Veba. Dalším klíčovým akcionářem v E-Plus je americký BellSouth, který má nyní asi šest týdnů na to, aby se rozmyslel, jak se svými dvaadvaceti procenty v této firmě naloží. Akvizice u snadní společnosti France Télécom boj s dalšími operátory v zemi, kterými jsou Mannesmann a Deutsche Telekom.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).