Menu Zavřít

Obrana tají, kdo chce řídit miliardové nákupy

Autor: MO ČR

Přestože je už od 29. ledna jasné, kolik zájemců se přihlásilo do tendru na nového náměstka ministra obrany pro vyzbrojování, resort se rozhodl mlčet.

„Přihlásilo se několik, tedy víc než jeden, uchazečů,“ prozradil jen Jakub Fajnor z tiskového oddělení resortu. Jestli je mezi nimi i Filip Říha, který je od ledna pověřeným šéfem vyzbrojovací sekce a podle informací týdeníku Euro i nejžhavějším kandidátem na plnohodnotného náměstka, obrana neřekla.

Týdeník Euro se už v lednu ptal i samotného Říhy, ten však nechtěl odpovědět. „Jelikož jde o správní řízení, nebudeme v tuto chvíli sdělovat další podrobnosti,“ dodal Jakub Fajnor.

Ostatně i z dřívějších vyjádření Lubomíra Metnara (za ANO) vyplývá, že Říhovi důvěřuje a s případným dlouhodobým angažmá nemá problém: „Od pana Říhy očekávám rychlé dokončení rozjetých akvizic a precizní postupy při zadávání nových zakázek.“

Pokud se letos dvaatřicetiletý Říha plnohodnotným náměstkem pro vyzbrojování skutečně stane, čekají ho poměrně perné měsíce. Ideální představy ministerstva mluví o tom, že jen letos by se mělo proinvestovat šestnáct miliard korun, v období 2019 až 2021 pak dokonce 61 miliard. „Náš cíl je mít akceschopné a motivované vojsko,“ glosuje to Metnar.

Přečtěte si:

Metnar úřadoval: vojenské hotely jsou bez šéfa

 Ministr obrany Lubomír Metnar

KL24

Dále čtěte:

Komplikace pro vojenské nákupy? Náměstek pro vyzbrojování Koštoval skončil

Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Utrpení mladého Koštovala

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?