Menu Zavřít

Obrazem: Děti a učedníci odešli bulharským řemeslníkům do ciziny

25. 2. 2013
Autor: Petr Horký

Bulhaři už nechtějí být nejchudší zemí v unii a o víkendu to nahlas řekli svým politikům – ulicemi Sofie, Varny a dalších měst pochodovaly desetitisíce lidí skandujících „mafia“. Možná mnohem víc než demonstrující dav ale o Bulharsku vypovídají detaily. Jako například malé řemeslnické krámky, které najdete v ulicích měst. Jejich hrdí provozovatelé vás vyfotografují nebo vám opraví boty. A přidají historku k dobru.

„Od té doby, co přišla demokracie v roce 1990,“ odpovídá Dimităr Gionev na otázku, jak dlouho provozuje svoji malou zámečnickou dílnu v přímořské Varně. Předtím pracoval v továrně, v šedesátých letech také dva roky v Československu. Podobně jsou na tom všichni bulharští řemeslníci. Živnostenská činnost ani podnikání totiž nebylo na rozdíl od sousední Jugoslávie v Bulharsku za komunismu povolené.

Počet živnostníků, který v 90. letech se zavedením tržní ekonomiky raketově narostl, ale v posledních době výrazně klesá. Zatímco na přelomu tisíciletí představoval jejich počet kolem 10 % všech pracujících, je nyní nižší než 4 %. Generace živnostníků, kteří na začátku devadesátých let často vzkřísili pozapomenuté řemeslo svých rodičů teď pomalu odchází. Většina z nich je v důchovém věku už nyní a svoji živnost provozují jen jako přilepšení k nízké penzi, jejíž průměrná výše odpovídá 3 500 korun. Řemeslo navíc nemají komu předat.

Bulharsko opustilo po změně režimu kolem milionu většinou mladých a vzdělaných lidí a počet obyvatel klesl z bezmála devíti milionů na 7,4 v roce 2011. Ilustrativní je pro ekonomicku emigraci z Bulharska rodina soustružníka Mardika Kirkorova – jeho syn žije ve Spojených státech, kde pracuje jako programátor.


OBRAZEM: Brašnářka, fotograf i hodinář, který býval boxerem. To jsou bulharští řemeslníci


Dcera Ašota Papazjana, jejíž portrét fotograf drží, žije ve Švédsku. Ašot převzal ateliér po otci a dědovi, kteří byli oba fotografové.

Čtěte také:

Desetitisíce Bulharů vyšly do ulic. Sídlu ČEZ se demonstranti vyhnuli

E15.cz z Bulharska: V ČEZu teď mají napilno a pracují i o víkendu

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém

Žádná náhoda, ale zákonitost

KL24

Hon bulharských úřadů na ČEZ polevuje

ČEZ: Bulharsko nemá k odebrání licence důvod

  • Našli jste v článku chybu?