Menu Zavřít

OBŘI NA OBZORU

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E v r o p s k é     f ú z e

Jednání o fúzi v chemickém průmyslu právě dokončují dva nejvýznamnější němečtí výrobci Degussa a Veba AG, stejně jako dvě významné švýcarské společnosti Clariant a Ciba. Koncem října vznikl fúzí nový francouzsko-belgický ocelářský gigant.

Evropský chemický průmysl prožívá období fúzí. Pomáhají mu totiž zvládnout situaci, do níž se odvětví dostalo mimo jiné i vlivem klesající poptávky na asijském kontinentu, ale i nižších cen na některých trzích, zejména severoamerickém. Každá fúze totiž přináší restrukturalizační opatření, a ty vedou ke snižování nákladů a k větší ziskovosti. A o to jde firmám především, neboť zaznamenávají v poslední době zpomalení růstu zisku.

Jako bomba na chemickém trhu zapůsobila minulý týden zpráva o vzájemném spojení předních evropských farmaceutických výrobců - švýcarských firem Clariant a Ciba. Jejich fúze bude provedena formou výměny akcií v hodnotě 8,5 miliardy švýcarských franků (6,2 miliardy USD). Akcionáři Clariantu získají za každou svou akcii 5,35 akcií nové společnosti a držitelé akcií Ciba je budou moci vyměnit v poměru jedna ku jedné.

Spojením obou subjektů vznikne spo-lečnost s celkovou roční tržbou přes 13 miliard USD. Dodávat bude široké škále odběratelů od výrobců zubních past, jako je Colgate, až po britskou automobilku Jaguar.

O významu takového spojení a jeho přínosu pro obě společnosti svědčí i reakce burz. Na švýcarské burze cenných papírů okamžitě po oznámení fúze stoupla cena akcií firmy Ciba o 20 procent a Clariantu téměř o 11 procent. K takovému zhodnocení bezpochyby přispělo i oznámení, že obě firmy začnou výrazně še-třit. Hodlají uspořit více než 600 milionů švýcarských franků, mimo jiné i pětiprocentním snížením počtu pracovníků. Do roku 2001 hodlají propustit tři tisíce zaměstnanců. Velikost nového farmaceu-tického subjektu bude nejméně dvojnásobná ve srovnání s jeho největšími konkurenty, mezi něž patří například britský Imperial Chemicals Industries s roční tržbou 5,96 miliardy dolarů.

Spojení bude stvrzeno do konce letošního roku formálním podepsáním dohody, která musí ještě získat souhlas akcionářů a regulačních orgánů.

Fúzi ohlásili také dva němečtí velikáni - chemický a strojírenský koncern Degussa AG a chemická divize společnosti Veba AG-Huels. Jejich spojením má vzniknout další velký evropský výrobce chemikálií světového významu.

Obě firmy se dohodly na výměně akcií jedna ku jedné. Touto cestou by Veba, která je už nyní se 36,4 procenta většinovým akcionářem Degussy, měla získat 62,4 procenta akcií nově vznikající společnosti Degussa-Huels AG.

Nový konglomerát se zařadí s tržní kapitalizací odhadovaných 15 miliard německých marek (9,1 miliardy USD) mezi světové špičky jako švýcarský Clariant či Ciba Speciality Chemicals a zajistí si stálé místo v akciovém indexu prestižních německých burzovních titulů.

Sloučený obrat Degussa-Huels se letos podle odhadů vyšplhá ke 20 miliardám marek s hrubým ziskem 1,2 miliardy při vyloučení strojírenských aktivit Degussy. Program sloučení stále ještě čeká na souhlas vedení a akcionářů. Ten by obě firmy mohly dostat 18. a 19. prosince na výročních valných hromadách. Platit by sloučení mělo zpětně od 1. října 1998.

Nejen evropská chemie, ale také ocelářství trpí neduhy, proti kterým se firmy brání spojením svých sil. Koncem letošního října se rozhodlo o osudu poslední velké státní ocelárny v západní Evropě - belgické Cockerill-Sambre.

Mamutí francouzský výrobce oceli Usinor doladil podmínky, za jakých se stane jejím většinovým vlastníkem. Díky této transakci vzniká největší evropský výrobce surové oceli a jeden ze tří největších světových producentů. Usinor má v úmyslu převzít 75 procent belgické ocelárny a zaplatit za něj 36 miliard belgických franků (1,1 miliardy USD). V souladu s dohodou bude v nejbližších pěti letech investovat v Cockerill 30 mi-liard BEF.

Na obě firmy - Usinor a Cockerill - připadá 14 procent evropské produkce oceli. Vzniklý gigant bude větší než jejich konkurenti - lucemburský Arbed, britská British Steel či německý Thyssen - Krupp Stahl.

Usinor je s fúzí velmi spokojen. Jeho sféra vlivu se nyní rozšíří také na Belgii, případně i Německo, a tajně doufá, že i na střední a východní Evropu. Cockerill - Sambre je totiž vlastníkem německé hutě Eco-Stahl poblíž polské hranice. Francouzi počítají se značným snížením nákladů.

MMF24

Převzetím belgické firmy francouzskou společností Usinor končí podle odborníků hlavní etapa konsolidace západoevropského ocelářského průmyslu. Jeho totální přestavba vedla ke vzniku takových obrů jako jsou Arbed a Thyssen-Krupp Stahl, kterým nyní bude zřejmě vévodit Usinor. V mezinárodním měřítku bude konkurentem Francouzů jen jihokorejský Pohang Iron and Steel (Posco) nebo japonská Nippon Steel.

Usinor si nyní upevnil svou pozici předního evropského dodavatele ocelových plechů pro automobilový průmysl (s pětatřiceti procentním podílem na trhu).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).