Menu Zavřít

Obrýlená lobby

4. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Josef Szarvas

Možností, jak prosadit potřebné změny pro podniky malého a středního typu, je například vznik oborového sdružení. Jedním z těch, komu se to podařilo, je Josef Szarvas, prezident Společenství optiků a optometriků v České republice. Vybudoval fungující a produktivní lobby, jejíž výsledky jsou známy po celé Evropě. Toto sdružení zastupuje nejen zájmy svých členů, ale také zájmy poloviny českých obyvatel, která nosí brýle.

EURO: Vaše společenství chce prosazovat zájmy malých a středních podnikatelů. Kolik jich zastupujete a na co se jste se zaměřili? SZARVAS: V současnosti máme zhruba šest set členů, jsou to optici i optometrici. Rádi bychom vytvořili jakési zastřešení nad oborem a sjednotili se, abychom měli vyšší vyjednávací sílu. Málokdo ví, že pět milionů lidí v Česku nosí brýle. Náš obor je poměrně důležitý, čemuž vůbec neodpovídá postoj ministerstev zdravotnictví a financí vůči nám. Právě abychom dokázali čelit některým vyhláškám a ovlivnit zákony, které se nás týkají, potřebujeme oborovou organizaci.

EURO: Vztahy s ministerstvem zdravotnictví v poslední době řeší lékaři, lékárníci, pojišťovny. I vy jste zmínil určité potíže. SZARVAS: Některé z těchto problémů přímo ohrožují stabilitu sektoru. Jedním z příkladů, který dokumentuje postoj ministerstva k nám, je zákon o optometrii. Byl přijat letos a považoval jsem jej za průlomový. Zanedlouho poté však ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku, která jeho četné pasáže zcela znehodnotila. Konkrétně jde o velice citlivou věc, o kontaktní čočky. Byly zařazeny do kategorie zboží, jež můžete koupit u benzinových pump. Je to hazard se zdravím. Dotýkají se nás i opožděné platby zdravotních pojišťoven, nucených vyhláškou rozdělovat peníze, které neexistují. Nevnímáme je vážně jako lékaři, přece jenom nemáme tak vysoký podíl receptů, nicméně potíže pociťujeme. Další negativum je rovnostářský přístup ministerstva, které regulacemi ztěžuje požadavek klienta pořídit si nadstandard. Platí-li heslo - když to nemá on, nebudeš to mít ani ty - nemá nikdo nic. A neúčelně utracené prostředky potom chybějí pacientům s vážnější poruchou zraku. Jejich pomůcky jsou drahé a postiženým to komplikuje život. Nutno dodat, že zbytečně. Ministerstvo regulace zdůvodňuje dostupností kvalitní péče, a ta se paradoxně zhoršuje. Špatně koncipované vyhlášky také umožňují prodej levných mizerných brýlí na tržištích, což lidem likviduje oči. Nejde tady o ušlé zisky, jde o zdraví a o náklady na léčbu s tímto spojené. Jsou ale i pozitivní věci, na nichž se chceme spolupodílet, je to třeba školství.

EURO: Máte na něj nějaký vliv? SZARVAS: Oborové školství existuje na všech úrovních. Od maturitního, přes bakalářské až po magisterské studium. Snažíme se ovlivnit náplň výuky. Spolupracujeme s brněnskou lékařskou fakultou a podílíme se na otevření optometrie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Snažíme se využít poznatků z tradičního setkání evropských pedagogů z oboru, jež pravidelně pořádáme v Brně. Kromě přínosu pro české vysoké školství nám akce pomohla vybudovat dobré jméno v Evropě. I díky ní jsme navázali kontakty s kolegy ze Spojených států a podařilo se nám tam pro našeho člověka získat studijní pobyt.

EURO: Vnímáte v případě regulací nějaký posun k lepšímu, nebo drží úředníci pevnou linii? SZARVAS: Úplně neprostupná hráz to není. Řešíme některé nové věci, jako je vybavení vyšetřovny. Jde tam o velké peníze, až o miliony korun. Optik do svého vybavení investuje srovnatelnou částku jako třeba zubař. Posun je vidět i u vnímání profese jako takové. Dříve byl optik zdravotnický pracovník. To se zrušilo, ale nešťastné cenové regulace zůstaly. Protože se v průměru týkají padesáti procent obratu, vnímáme je opravdu silně. Ministerské regulace směřují především k cenám skel u bifokálních brýlí. Ty jsme nuceni držet na velmi nízké úrovni a naši klienti jsou tak nadále odsouzeni nosit dvoje brýle - na čtení i na dálku. Z tohoto pohledu je regulace nesmyslná a neumožňuje žádnou jinou volbu.

WT100

EURO: Jaký je roční obrat členů společenství? SZARVAS: Tyto statistiky jsme začali zpracovávat nedávno, až na popud evropských kolegů, kteří s tím začali. Obrat se pohybuje mezi pěti až šesti miliardami korun ročně. Daleko víc však sledujeme daňové zatížení a zákony s ním spojené.

EURO: Znamená to, že se těšíte na rovnou daň? SZARVAS: Těším se hlavně na snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, pokud k tomu vůbec někdy dojde. Tady se nejvíce projevuje, že sdružujeme malé a střední podnikatele. Daně a odvody jsou velký problém, dotýkají se každého z nás. Jedině malí podnikatelé dokážou snížit nezaměstnanost, ale ne v takto nastaveném systému, kdy přijetí každého zaměstnance předchází dlouhé úvahy na téma jeho ceny a rentability.

  • Našli jste v článku chybu?