Menu Zavřít

Ocelárny chtějí i Rusové

14. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Arcelor

WT100

PRAHA (foj) - O akcie světové ocelářské dvojky, společnosti Arcelor, má po firmě Mittal Steel zájem i další konkurent, ruský oligarcha Vladimir Lisin. Dobře informované zdroje tvrdí, že Rus chce koupit patnáct procent akcií Arceloru. Lisin je přitom většinovým vlastníkem a předsedou dozorčí rady ruské ocelářské čtyřky, společnosti Novolipetsk. Časopis Forbes označil Lisina se jměním 10,7 miliardy dolarů za třetího nejbohatšího Rusa a šedesátého nejbohatšího člověka na planetě.
Lisin již dokonce na téma prodej Arceloru jednal s lucemburským ministrem hospodářství Jeannotem Kreckéem, žádná ze zúčastněných stran však nechtěla jednání komentovat. Lucembursko je přitom s 5,6 procenta největším akcionářem Arceloru a zároveň největším odpůrcem plánů majitele Mittal Steelu Lakshmiho Mittala, který v březnu nabídl akcionářům evropského ocelářského podniku 19,8 miliardy korun za převzetí firmy. Šéf Arceloru Guy Dollé ale prohlásil, že se mu podařilo přesvědčit akcionáře firmy, kteří ovládají přes osmdesát procent jejího kapitálu, aby Mittal Steelu své akcie neprodávali. Vedení Arceloru navíc přišlo s plánem na větší výplatu dividend a investic, který by měl být pro akcionáře jejich společnosti výhodnější než prodej podílů.
Ekonomové upozorňují, že odpůrci převzetí Arceloru Mittalem získali v Lisinovi dalšího cenného spojence. Pokud by totiž oligarcha ovládl patnáct procent Arceloru, získal by spolu s Lucemburskem ve firmě blokační minoritu. Mittalovi však zřejmě nevadí ani tato hrozba. „Vždy jsme říkali, že nám k převzetí stačí 50,1 procenta,“ sdělil deníku Handelsblatt šéf Mittal Steel pro Evropu Roeland Baan.
Analytici navíc upozorňují, že v ocelářství začala velká vlna konsolidací a fúzí, kdy o možném spojení vyjednává takřka každý s každým. Shodují se v tom, že se v nejbližších měsících může objevit další firma, která bude chtít ovládnout v Arceloru alespoň část akcií.

  • Našli jste v článku chybu?