Menu Zavřít

Ocelářský finiš

16. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Závazné nabídky předložilo pět zájemců

V tendru na Vítkovice Steel (VS) zůstává pět uchazečů. Přesně tolik zájemců totiž do středy 15. června předložilo státu své závazné cenové nabídky na ovládnutí zhruba 98,96 procenta akcií oceláren. V tendru pokračují společnosti Charles Capital, Třinecké železárny, ruská Mastercroft, skupina Penta Finance a ukrajinská System Capital Management.
Privatizační komise přitom do druhého kola tendru pustila osm uchazečů. Tři firmy se však rozhodly v soutěží nepokračovat: americký investiční fond Bancroft Private Equity, íránský ocelářský koncern SAFA Industrial Group a ukrajinská Global Infrastructure Holdings.

Otevírání obálek.

Přitom právě společnost Bancroft nabídla v prvním kole tendru za Vítkovice Steel nejvíce peněz, a to přes sedm miliard korun. Nabídky dalších zájemců se pohybovaly kolem pěti miliard. Zda jsou investoři ochotni za Vítkovice Steel zaplatit tak vysokou částku i poté, co zkontrolovali účetnictví oceláren, se ukáže teprve v pondělí 20. června, kdy komise otevře obálky s nabídnutou cenou. Jediným kritériem druhého kola privatizace je cena. „Pokud se nabídky nepřehoupnou nad čtyři miliardy korun, zřejmě vyzveme účastníky tendru k navýšení ceny. Stejně tak i v případě, pokud budou minimální rozdíly v nabídkách,“ sdělil šéf privatizační komise Martin Pecina.
Výsledky výběrového řízení komise předloží vládě, která určí vítěze. Transakci poté musí posvětit Evropská komise. „Kupující je povinen nejpozději dvacátý pracovní den po splnění všech odkládacích podmínek doplatit celou kupní cenu za Vítkovice Steel. Do stejné doby musí stát na nabyvatele převést akcie oceláren. Kupující může od smlouvy odstoupit v případě, že nebudou splněny všechny odkládací podmínky do 31. března roku 2006,“ uvádí kupní smlouva, kterou má týdeník EURO k dispozici.

Sankce.

Stát sice prodá všechny akcie Vítkovice Steel, stále však bude kontrolovat dění ve firmě, i když v omezené míře. Nový vlastník oceláren se totiž musí v kupní smlouvě zavázat ke splnění některých kritérií. V opačném případě hrozí investorovi sankce v řádech stovek milionů korun. Nový majitel se podpisem smlouvy mimo jiné zaváže, že udrží v ocelárnách státem stanovený počet zaměstnanců. V příštím roce tak musejí Vítkovice zaměstnávat minimálně 1560 lidí, v letech 2007 až 2008 „jen“ 1475 pracovníků. Pokud investor podmínku nesplní a počet pracovníků klesne pod stanovenou úroveň, zaplatí za každého takového propuštěného zaměstnance pokutu ve výší půl milionu korun. Výraznější snižování stavů stát v kupní smlouvě připustil pouze za situace, kdy Vítkovice budou muset uzavřít svoji ocelárnu kvůli přerušení dodávek tekutého surového železa. Klíčovou surovinu ocelárnám dodává výhradně společnost Vysoké pece Ostrava. Obě firmy již několik měsíců vedou spor o ceny surového železa, majitel Vysokých pecí, společnost Mittal Steel, dokonce několikrát hrozil jejich přerušením. Za takové situace může klesnout počet zaměstnanců Vítkovice Steel o 580 lidí oproti původnímu závazku, aniž by nový majitel mohl být postižen pokutou. Sankce naopak hrozí za porušení jiných ustanovení. Pokud investor uvede v kupní smlouvě nepravdivé informace, zaplatí státu pokutu ve výši půl miliardy korun.

Odstupné.

Součástí kupní smlouvy jsou také údaje o odměnách statutárních orgánů Vítkovice Steel. Z nich vyplývá, že člen představenstva a dozorčí rady bere každý měsíc odměnu ve výši dvaceti tisíc korun. Místopředsedové statutárních orgánů pak o čtyři, a jejich předsedové o osm tisíc korun více než řadoví členové. Ekonomičtí analytici předpokládají, že nový vlastník Vítkovice Steel po ovládnutí firmy statutární orgány obmění. Musí však počítat s tím, že každému propuštěnému manažerovi vyplatí na odchodném šestinásobek jeho měsíčních odměn.

Soud.

Zatím neúspěšný boj o zastavení privatizace Vítkovice Steel svádí nadnárodní ocelářský koncern Mittal Steel. Firma, kterou stát z tendru vyloučil, podala k Městskému soudu v Praze žalobu, ve které požadovala, aby státní firma Osinek, jako majitel Vítkovic, privatizaci zastavila. Soud však stížnosti nadnárodního koncernu nevyhověl a žalobu zamítl. „Soud dal ve všech bodech sporu za pravdu společnosti Osinek, když konstatoval, že k žádnému údajnému porušení evropského či českého práva v souvislosti s průběhem výběrového řízení nedošlo,“ konstatovala mluvčí Osinku Eva Kijonková.

Zájemci o Vítkovice Steel

System Capital Management

- Firmu ovládá Ukrajinec Rinat Achmetov, který je mimo jiné majitelem fotbalového klubu Šachťor Doněck. Firma kontroluje produkci ocele v oblasti Donbasu. Osmatřicetiletý podnikatel prý vlastní majetek za 3,5 miliardy dolarů.

Penta Finance

- Společnost patří do skupiny Penta Holding. Česko-slovenská investiční skupina Penta koupila například sázkovou kancelář Fortuna, vedle toho uskupení kontroluje další firmy, mimo jiné Adast a Severomoravské vodovody a kanalizace.

Mastercroft

- Dceřiná firma EvrazHoldingu. Koncern ovládá jeden z nejbohatších Rusů Alexandr Abramov. Ten vlastní téměř devadesát procent akcií holdingu. Evraz je největším výrobcem oceli v Rusku, podniká však i ve strojírenství a těžbě nerostů.

EBF24

Charles Capital

- Dceřiná společnost RPG, která pro svého vlastníka spravuje v tuzemsku podíl 95,89 procenta v černouhelné těžařské společnosti OKD. Předsedou představenstva Charles Capital je finančník Zdeněk Bakala.

Třinecké železárny

- České ocelárny ovládá společnost Moravia Steel. Firma se v prvním kole privatizace spojila s ukrajinským Industrial Union of Donbass, závaznou nabídku však předložila sama.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).