Menu Zavřít

Od 12. do 16. března

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

kalendárium

PONDĚLÍ 12. BŘEZNA

Zachráněné Řecko a nová daň

Ministři financí Evropské unie formálně schválí druhý záchranný balík pro Řecko poté, co více než 85 procent věřitelů přistoupilo na výměnu dluhopisů, a tím byla splněna podmínka pro úspěch plánu oddlužení. Podobně rozhodne o druhém řeckém programu Mezinárodní měnový fond. Rada také zhodnotí práce na kontroverzním návrhu daně z finančních transakcí.

Konfiskace majetku z trestné činnosti

Evropská komise navrhne nařízení o znovuzískávání a konfiskaci jmění pocházejícího z trestné činnosti. Direktiva by měla členským státům umožnit snadněji konfiskovat jmění, které pochází z vážných kriminálních činů či organizovaného zločinu a ocitlo se v jiné zemi EU.

===== Europoslanci ===== o platech a čokoládě

Plénum Evropského parlamentu vyzve k zavedení kvót pro zastoupení žen v řídicí orgánech společnosti. Schválí mezinárodní dohodu o kakau, která má učinit obchod s kakaem spravedlivějším a udržitelným a bez využívání dětské práce.

ÚTERÝ 13. BŘEZNA

Malý velký rozpočet

Europoslanci rozhodnou o své pozici k návrhu rozpočtu EU na rok 2013. Řada členů europarlamentu požaduje navýšení rozpočtu. Parlament se tak nejspíše dostane do sporu s členskými státy a může hrozit rozpočtové provizorium jako loni.

Xenofobní nizozemský web

Europoslanci budou diskutovat o kontroverzní webové stránce, která vyzývá nizozemské občany, aby pranýřovali občany nových členských zemí pracujících v Nizozemsku.

STŘEDA 14. BŘEZNA

Jak se dařilo průmyslu

Evropská komise zveřejní data o vývoji průmyslové výroby za leden v zemích Evropské unie.

Únorové ceny

Eurostat zveřejní vývoj inflace v zemích EU za únor.

Rozšiřování unie

Evropský parlament projedná zprávu o rozšíření pro Makedonii, Island, Bosnu a Hercegovinu. Parlament si přeje rozšíření o Island, v případě Makedonie žádá o stanovení data zahájení přístupových rozhovorů. Probere také volby v Rusku, situaci v Nigérii a námořní pirátství.

ČTVRTEK 15. BŘEZNA

Vývoj nezaměstnanosti

Eurostat zveřejní údaje o zaměstnanosti za čtvrté čtvrtletí 2011 v EU.

Světové fórum o vodě

V Marseille končí čtyřdenní fórum o vodě. Má být podepsána dohoda o vodní výzvě. Diskuse se povede o dosažení dobrého stavu všech vod EU do roku 2012, který je cílem Rámcových směrnic o vodě.

WT100

PÁTEK 16. BŘEZNA

Volný obchod s Kolumbií a Peru

Ministři obchodu, zasedající v Radě pro zahraniční věci, budou usilovat o dosažení politické dohody o podpisu a prozatímním provádění dohody o volném obchodu s Kolumbií a Peru. Budou také debatovat o dohodě o volném obchodu se Singapurem.

  • Našli jste v článku chybu?