Menu Zavřít

Od apríla všechno roste

10. 4. 2003
Autor: Euro.cz

ČEZ

PRAHA (rů) – Elektrárenská společnost ČEZ po fúzi s distribucí posílila nejen svůj vliv, ale i finanční pozici. Kurs jejích akcií minulý týden přesáhl hranici 100 korun a dále roste. Zlepšilo se i ratingové hodnocení a firma si hladce zajistila záruku na půjčku od Evropské investiční banky (EIB). Pod záruku ve výši 88 milionů eur se podepsala Sumimoto Mitsui Banking Corporatin Europe (SMBCE) a dalších osm mezinárodních bankovních domů. Zástupce SMBCE Mark Gordon potvrdil, že banky měly velký zájem a jejich celková nabídka přesáhla 130 milionů eur. Záruka se vztahuje k půjčce EIB, kterou ČEZ získal již v roce 1996, a její dvě tranše po 100 milionech eur jsou splatné v roce 2013.

WT100

ČEZ získal podíly v osmi distribučních společnostech začátkem dubna, hodnocení elektrárenské firmy se však zlepšovalo už v očekávání tohoto kroku. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's je zlepšila prakticky okamžitě po potvrzení fúze. Výhled firmy ČEZ zvedla na pozitivní ze stabilního, což znamená, že dalším krokem může být zvýšení samotné ratingové známky.

Akcie ČEZ na pražské burze posilují už delší dobu. Od druhé poloviny března, kdy antimonopolní úřad potvrdil svůj původní prosincový verdikt o schválení fúze, se jejich kurs zvýšil téměř o dvacet procent. Cena zřejmě ještě nějakou dobu poroste, protože analytici stále doporučují investorům, aby akcie ČEZ nakupovali. Například investiční společnost Wood & Company vydala minulý týden doporučení kupovat až do výše 125 korun za kus.

  • Našli jste v článku chybu?