Menu Zavřít

Od moře k nebesům

21. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Olympijské hry 2010

ebf - tip - debata

Motto zimní olympiády v roce 2010 slibuje pohodlí přímořského Vancouveru i úchvatné vršky Skalnatých hor. Stejnými slovy lze ale popsat i nález státního auditora Arna van Iersela, jenž zkoumal rozpočet zimních radovánek.
Organizační výbor společně s federální vládou v době kandidatury prezentoval daňovým poplatníků snesitelnou cenovku 600 milionů dolarů. Van Iersel však skutečnou sumu odhaduje někde kolem oblačné výše 2,5 miliardy. A varuje, že s přibývajícím časem může být ještě hůř.
Za rozdílnými čísly vidí chyby v plánování, marketingu i dosavadní realizaci projektu. Jeho odpůrci z řad organizátorů a některých ministerstev – kterým opozice začíná zatápět – rozpor bagatelizují coby výsledek rozdílných pohledů na účetní metody. Údajně nejde o nic jiného než odvěký účetní spor o ozubená kolečka.
Práce a materiál versus práce a materiál plus marketing, pronájmy a energie. Alias sportoviště anebo místa hrátek s polevou veškeré infrastruktury nutné k zajištění her. Které z nich lépe vystihuje hodnotu ozubeného kolečka, respektive soukolí nazývaného olympiáda? Rozdíl v náhledu na učebnicové dilema činí 1,9 miliardy.
Pozornost si zaslouží i 150milionová ztráta, na niž bylo zaděláno ještě před poklepem na základní kámen her. Její příčinou byla chyba jako vystřižená z učebnic, kterými se organizátoři tak vehementně brání: smlouvy s médii nebyly jištěny proti kurzovému riziku, což se v době energiemi nabuzeného kanadského dolaru nevyplácí.
A pak je tu i zpráva nezávislých konzultantů zveřejněná současně s auditem. Ti varují, že stavba všech potřebných závodišť a stadionů je v rámci nyní předpokládaného 580milionového rozpočtu prostě nemožná. Nedávné dopumpování 110 milionů, o něž organizátoři požádali, přitom považují za kosmetiku.
Očekávaný cenový šplh od moře k nebesům Kanaďany probudil z euforického stavu pořadatelské země do kocoviny zodpovědnosti. Olympiáda startuje sice až za tři a půl roku, kvůli zpoždění zásadních projektů a stavu účetnictví ale začíná Vancouverem vát duch Turína. I javorovým hrám hrozí, že beton na sportovištích bude tvrdnout ještě dlouho po slavnostním nástupu olympioniků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).