Menu Zavřít

OD STOLU ROVNOU DO SAUNY

29. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Za chutnou krmi by se nestyděla ani "velká" Praha

Že by restaurace Romance v Radotíně vynikala stylovostí, se vážně říci nedá. Na stěnách visí pár grafik, bar je klasický dřevěný, na stolech jsou svíčky a jednoduše naaranžované suché květy. To, co nás ale na tomto zastrčeném a nenápadném místě nadchlo, byla kuchyně. Radotínskou Romanci najdete ve strmé uličce nedaleko nádraží. Z Prahy sem jezdí vlak ze Smíchova, autem se dejte po strakonické silnici, z níž odbočíte na Karlštejn. Parkovat se dá přímo v ulici nebo na nedalekém parkovišti.
Po vstupu do podniku si můžete nejprve prohlédnout velké akvárium s rybami určenými k eventuální konzumaci, pak vás obsluha ochotně usadí, kam si přejete (plánujete-li návštěvu o víkendu, raději se objednejte předem). Jak už jsme zmínili, interiér originalitou zrovna nehýří, navíc působí poněkud studeně. Vše ovšem vyvažuje milé chování personálu, jeho vstřícnost a dobrá obeznámenost se složením jídel i se servírováním vína. Jedinou chybou bylo, že nám servírka dvakrát s politováním oznámila, že požadovaný druh nápoje nemá k dispozici. Jednalo se o suché martini a meruňkovici. Nebyl to však přestupek obsluhy, ale spíše provozního vedoucího, který včas nedoplnil zásoby. Na všechny nedostatky jsme ale pozapomněli poté, co jsme otevřeli jídelní lístek. Decentně a přehledně vyvedená knížečka totiž obsahuje spoustu originálních i klasických pokrmů za přijatelné ceny, zvláštní jídelní lístek je určen pro děti. Zaujala nás především bohatá nabídka rybích pochoutek a jídel české kuchyně pojatých poněkud originálněji než jen jako vepřo-knedlo-zelo nebo guláš. K dispozici jsou i jídla pro vegetariány, saláty doporučené šéfem a speciality mexické kuchyně. V bohatém menu nechybí ani nabídka dobrých vín z Velkopavlovické oblasti. Naši hostinu jsme začali lososovými plátky s koprovou majonézou, cibulkou a citronem, obloženými fazolkami (65 korun) a vynikajícími krevetovými omeletkami Štíhlá linie plněnými rokfórem (70 korun). Za tyto úvodní kreace by se nemusela stydět žádná dobrá restaurace v centru “velké“ Prahy.
Potěšilo nás i hlavní jídlo - biftečky s nejlepší brusinkovou omáčkou, kterou jsme kdy jedli (byla podlitá červeným vínem a na talíři to vypadalo opravdu efektně) a velký lososí steak zapečený s brokolicí v tlusté sýrové krustě. Jako přílohu jsme zvolili brambory vařené a brambory americké. Obě porce byly úctyhodné, losos stál 195 korun, biftečky 205 korun. Dětská porce - kuřecí řízek s dobrou bramborovou kaší - by bohatě stačila i dospělému. Samozřejmostí byl výběr destilátů, míchaných nápojů, nejrůznějších druhů káv a moučníků. Pokrmy byly z čerstvých surovin, na talíři dokonale upravené a barevně sladěné. Závěrem jsme zvolili cappuccino (ze stroje, pochopitelně), espreso, obrovský kus tiramisu a vanilkovou zmrzlinu s teplými malinami. Po hostině přišla k chuti vodka s ledem a hruškovice. Servírka nám pak rychle vystavila přehledný účet a my jsme se ještě nějakou dobu rozhodovali, zda si máme dojít do sauny nebo do vířivé vany, která je na požádání hostům k dispozici za devadesát korun na hodinu. Stačí jen otevřít dveře a přímo z restaurantu jste v sauně. Tento zážitek však doporučujeme podstoupit před jídlem. Po výborném obědě raději relaxujte procházkou k nedaleké Berounce.

Restaurace Romance Adresa: Na Výšince 149/3, Praha 5-Radotín tel. 02/579 10 555

Otevírací doba: Po-Ne 11-23 hodin
Počet míst: 60
Druh kuchyně: mezinárodní a česká
Platba kartou: VISA
Jazyková vybavenost personálu: čeština, angličtina, němčina
Původ vín: Morava

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika: 5 bodů z 10
Prostírání: 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku: 9 bodů z 10
Chování personálu: 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů: 18 bodů z 20
48 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku:
Pařížská broskev plněná jemným kuřecím salátem 47,-
Utopenci hospodského Jíry 35,-
Gratinované šnečí maso v jemně pikantní omáčce s parmezánem, toast 125,-
Česnekový krém se šunkou, s křepelčím vajíčkem na toastu 25,-
Pikantní rybí guláš podle maďarských přátel, sypaný sýrem (losos, rajský protlak, kečup, česnek, cibule) s rýží 175,-
Uzený steak pod čepicí (pikantní bramborová kaše s kyselým zelím, vše zapečené pod grilem) 125,-
Plněné pečené brambory se žampiony zapečené se sýrem 65,-
Miska Mexicana (vepřová kýta, cibule, česnek, fazole, feferonky, zelenina, zapečené se sýrem a podávané na pánvi) 130,-
Smažený banán v kokosovém těstíčku obložený ovocem, karamelem a šlehačkou 35,-
Čokoládové fondue s čerstvým ovocem 55,-

Výběr z vinného lístku (vše z Velkých Pavlovic)
Archivní Frankovka 210,-
Cabernet Sauvignon 420,-
Zweigeltrebe 230,-
Chardonnay 235,-
Pálava 290,-
Ryzlink rýnský 220,-

Míchané nápoje
BMW (baileys, malibu, whisky) – 90,-
Beefeater Red (gin, šťáva z černého rybízu, tonik) – 110,-
Ruská noc (vodka, Curacao Blue, pernod) – 95,-

WT100

Pivo
Budvar točená dvanáctka – 23,-
Plzeňská dvanáctka – 23,-
Clausthaler třetinka – 20,-

Sekty
Bohemia Regia Brut – 195,-
Moet Chandon Brut Imperial Champagne – 2100,-

  • Našli jste v článku chybu?