Menu Zavřít

OD ZELENINY K ROPĚ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

R o m a n     Z u b í k

Hokej, tenis, potraviny, ropa, benzin, dřevo či auta - veškeré tyto aktivity lze shrnout pod jednoho společného jmenovatele, skupinu Sezooz Group. Hlavní postavou je Roman Zubík jako jediný majitel firmy SEZOOZ, s. r. o., která je zase jediným akcionářem SEZOOZ, a. s. (Za názvem Sezooz se skrývá zkratka Sdružení ekonomů zabývajících se obchodem ovocem a zeleninou.) Vsetínský podnikatel Roman Zubík (33) byl zaměstnán v druhé polovině osmdesátých let v obchodním oddělení Agrokombinátu Slušovice. Podnikat začal v roce 1991. Nejdříve dovážel ovoce a zeleninu, záhy však přešel do ropného byznysu. „Ani už nevím, jak jsme se k tomu dostali, ale najednou se nám to docela zalíbilo, líčil změnu priorit své firmy pro časopis Týden v roce 1997.

Těžiště podnikatelských aktivit Sezoozu je nyní v obchodování s naftou a dalšími produkty z ropy a v průmyslech na tyto obchody navázaných. Dováží do České republiky a na Slovensko ruskou ropu a nabízel svým ruským partnerům možnost nákupu čerpadel Sigma. Tuto činnost prohloubil v roce 1996, když se významnou měrou zasadil o vznik akciové společnosti Sigma Group přetransformováním ze společnosti Sigma Energoinženýring. Ta kontrolovala většinu dceřiných společností Sigmy Lutín. Záměrem Sezoozu při nákupu významných podílů (kolem 90 procent) této společnosti bylo zasadit se o návrat Sigmy na východoevropské trhy, především trh ruský. Sigma s historií, která sahá až k roku 1968, patří k našim významným strojírenským podnikům s výrobou ropných čerpadel. Při přebírání Sigmy Lutín nakoupil Sezooz také podíly v některých jejích dalších dceřiných společnostech (Kunz Hranice a Sigmia). Veškerých podílů na těchto společnostech se však na jaře letošního roku zbavil.

EBF24

K dalším jeho společnostem patří firma Sezooz Oil, která provozuje benzinové čerpací stanice. V minulém roce jich provozovala patnáct, dalších patnáct měla plánováno na tento rok. Aktivitou v potravinářském průmyslu byla účast na skupině Emgrup, která měla významné podíly ve společnostech Milo a Seliko. Ve firmě Emgrup figurovali kromě Sezoozu podílníci, jako Olpran Group, Gotex, a jako fyzická osoba Milan Šimonovský, ředitel holdingu Sigma Lutín. Společnost Emgrup vstoupila na začátku prosince do likvidace a své podíly na Milu a Seliku převedla na společnost Milo Holding. Vliv Zubíka se tedy v této oblasti takřka ztratil, přes-tože při spojování byla Sezoop Group klíčovou společností.

Zubík vlastní dále ještě několik menších nevýznamných společností: například obchodní firmy JPR Trading, Sezooz Car, který je prodejcem vozů Renault a firmy Top Wood Windows. Aktivní činnost vyvíjí také na poli sportu. Je spolumajitelem a sponzorem čtyřnásobného hokejového mistra Petra Vsetín a reklamním partnerem nejlepšího domácího tenisového svazu Sezooz Prostějov.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).