Menu Zavřít

ODEŠEL Z BOJE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Slovenská vláda

Po devíti měsících od nástupu kabinetu Mikuláše Dzurindy ho opouští první člen. Ministr dopravy, pošt a telekomunikací Gabriel Palacka podal minulé pondělí demisi, která podle něj přispěje ke stabilitě koaliční vlády. Na jeho post nastoupil Jozef Ma cejko (41), blízký Dzurindově Slovenské demokratické koalici (SDK), nynější generální ředitel Slovenské správy silnic. Informoval o tom slovenský deník SME.

ebf - tip - debata

Tlak na Palackovo odstoupení se poslední dobou stupňoval. Ministr rezignoval po aférách při výběru poradce pro privatizaci Slovenských telekomunikací a po svém rozhodnutí o zrušení tendru na výběr operátora mobilní sítě GSM 1800 a o osudu Slovenských aerolinií.

Palacka podle svých slov odchází s „čistým svědomím a s odvoláním se na úmysly konané v dobré víře a vrací se do parlamentu jako poslanec. Premiér Dzurinda svému dlouholetému příteli a pokladníkovi SDK stále plně důvěřuje a jeho odchod z ministerského křesla ho mrzí. A protože největší tlaky na jeho odstoupení vycházely z KDH, které je součástí vládní koalice, obvinil Dzurinda Čarnogurského hnutí, z něhož mimochodem on i Palacka pocházejí, z rozbíjení vlády. V nejbližší budoucnosti však premiér s dalšími výměnami ve vládě nepočítá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).