Menu Zavřít

ODLOŽENÉ ZDRAŽENÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Energie

Ceny elektřiny a plynu se letos zvyšovat nebudou. Společný návrh, podle něhož se energie mají zdražit až od ledna, předloží kabinetu po vzájemné dohodě ministr financí Pavel Mertlík a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Právě jeho r esort přitom donedávna trval na zvýšení už od října.

KL24

Podle poslední dohody se v příštím roce zdraží domácnostem elektřina a plyn v průměru o patnáct procent, zvýšení však bude rozdílné pro jednotlivé kategorie odběru. Spolu s úpravou cen se totiž mají měnit i tarify a lz e očekávat, že se ceny za spotřebovanou kilowatthodinu či kubík plynu nejvíc zvednou u nejnižších odběrů. Kompletní plán na zvýšení jednotlivých cen dostane vláda začátkem září a jeho součástí bude i vyjádření ministerstva práce a soc iálních věcí, které má do té doby posoudit dopady těchto kroků na domácnosti s nejnižšími příjmy. V návrhu se uvádí, že elektřina a plyn podraží i v dalších dvou letech, v roce 2001 by to mělo být v průměru o čtrnáct a v roce 2002 o patnáct procent.

Velkoodběratelům se zřejmě ceny zvyšovat nebudou a zejména pro velké podniky se naopak počítá s jejich mírným snížením. U plynu to bude už od prvního září letošního roku, protože Transgas, jenž je monopolním dodavatelem pro distribuční sp olečnosti, snižuje ceny o čtyři procenta.

  • Našli jste v článku chybu?