Menu Zavřít

ODS našla partnera do sněmovních voleb. Finišuje dohodu se Soukromníky

8. 1. 2017
Autor: čtk

Někdejší pravicový hegemon ODS v těchto dnech dokončuje dohodu se Stranou soukromníků, jejímž senátorem a významným sponzorem je majitel hazardního impéria Synot Ivo Valenta. Obě strany chtějí do sněmovních voleb složit společné kandidátky.

Nová formace by podle informací týdeníku Euro měla nést název „ODS s podporou Soukromníků“. Občanští demokraté tak chtějí napodobit úspěšný model, s nímž před sedmi lety prorazila do dolní komory parlamentu TOP 09 s podporou Starostů.

„Soukromníci jsou jediní, s nimiž vedeme jednání. Oběma stranám se ta myšlenka zdá dobrá. Teď se bavíme o postech, které by Soukromníci mohli na našich kandidátkách získat,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj je na co navazovat z minulosti. Občanští demokraté totiž Straně soukromníků otevírali místa na svých kandidátkách až do roku 2010. „Nehledáme za každou cenu nějakého spojence, ale na tento model jsou obě strany už zvyklé. To spolupráci usnadňuje,“ upřesnil Fiala.


Bývalý předseda Nečas bude radit obnovené ODA. Čtěte více:

Nová role Petra Nečase: expremiér radí Sehnalově ODA

Petr Nečas


Velký zájem o novou alianci na pravici je znát i ze Strany soukromníků. Pro dosud neparlamentní partaj jde o výjimečnou šanci, jak se dostat do vysoké politiky. „Už jsem dostal od ODS nabídku nějakých pozic na jejich kandidátkách. Teď to ladíme,“ sdělil šéf Soukromníků a místostarosta Holic na Pardubicku Petr Bajer. Chystané alianci s ODS velmi fandí i nejvýraznější tvář Soukromníků Ivo Valenta.

Kromě ODS vyjednávají Soukromníci od loňského podzimu také se Starosty a nezávislými (STAN). Ti však plánují vznik zcela nové předvolební formace s KDU-ČSL. „Jít do tohoto spojení je pro nás nestravitelné,“ konstatoval předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

K tématu najdete v novém vydání týdeníku Euro, které vychází 9. ledna. V elektronické verzi je ke stažení na www.alza.cz/euro

WT100

 Titulka Euro 02/2017

Čtěte také:

Rodí se nová volební koalice? Lidovci budou jednat se Starosty

Kalousek: Řekli mi, že nesmím utéct

Miliardář Sehnal obnovuje ODA, chce působit hlavně komunálně


  • Našli jste v článku chybu?