Menu Zavřít

ODS si zvolila výkonnou radu. Je v ní i bývalý policejní prezident Červíček

14. 1. 2018
Autor: čtk

Občanští demokraté si dnes na kongresu strany v Ostravě zvolili výkonnou radu. Jsou v ní například někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, bývalý ministr obrany Alexandr Vondra nebo někdejší policejní prezident Martin Červíček či bývalý primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Výkonná rada například koordinuje celostátní činnost strany, organizaci politických kampaní či výměnu informací mezi centrální úrovní a regiony.

Schvaluje ale také pravidla pro výběr kandidátů a pro sestavení kandidátních listin nebo schvaluje a ruší licence místních sdružení či vznik nebo zánik oblastních a regionálních sdružení. Výkonnou radu tvoří členové předsednictva, jeden zástupce za region zvolený kongresem a s hlasem poradním hlavní manažer, členové vlády, předseda kontrolní a revizní komise a předseda rozhodčí komise. Funkční období výkonné rady je dvouleté.


Fiala obhájil svou pozici v čele ODS. Získal 90 procent hlasů

 Staronový předseda ODS Petr Fiala


Už v sobotu si ODS zvolila nové vedení, které se však příliš nezměnilo. Třiapadesátiletý Petr Fiala podle očekávání obhájil pozici předsedy ODS, stejně jako první místopředsedkyně Alexandra Udženija. Oba na kongres občanských demokratů mířili se silnou podporou z regionů. Nováčkem v nejužším vedení ODS se stal poslanec Martin Baxa. Další místopředsedové svou funkci obhájili, na své pozici zůstávají Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil.

Od delegátů na kongresu často zní kritika předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, ale především v sobotu, kdy končilo první kolo prezidentských voleb, se hovořilo i o prezidentu Miloši Zemanovi. Jeho další mandát není podle předsedy ODS v nejlepším zájmu České republiky.

CIF24

ODS je po loňských říjnových volbách sice druhou nejsilnější parlamentní stranou, má však pouze 25 poslanců.

ODS podpořila Drahoše
Občanští demokraté pro druhé kolo prezidentských voleb vyjádřili podporu Jiřímu Drahošovi, který je protikandidátem současného prezidenta Miloše Zemana. Šlo o návrh předsedy Petra Fialy, který kongres schválil.

„ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu,“ uvedl ve svém návrhu Fiala.

Politickým cílem ODS podle něj zůstává, aby Zeman nepokračoval ve funkci prezidenta. „Myslím, že tomuto cíli jsme se přiblížili, a tomuto odpovídá i usnesení kongresu,“ uvedl Fiala. Podle něj voliči sami v prvním kole dali najevo, že si přejí změnu a koncentrovali v rámci vyzyvatelů hlasy směrem k Drahošovi. „Je to důležité rozhodnutí nejenom proto, jakým způsobem bude vykonávána funkce prezidenta,… ale bude to důležité i pro utváření vládní politiky,“ míní Fiala. Přestože usnesení podporující Drahoše podpořila drtivá většina kandidátů, návrh nezískal jednomyslnou podporu.

Čtěte také:

Vrchol Babišova zoufalství: v roce 2013 volil Schwarzenberga, Zemana označil za mafiána

Černé labutě letí. Ruská anexe Česka a Okamura prezidentem?

Trhliny v krásném světě. Co může v roce 2018 zastavit růst?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).