Menu Zavřít

ODSTŘELÍ VLÁDA MATRU?

7. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Vysílačky pro českou policii

V roce 1994 se ministerstvo vnitra rozhodlo koupit nové policejní vysílačky od francouzské firmy Matra. Nyní České republice hrozí, že se kvůli svému rozhodnutí dostane zcela mimo trend, který sleduje většina evropských zemí.

Když představitelé ministerstva vnitra vybrali francouzskou společnost Matra Communicatifons jako dodavatele nového komunikačního systému pro policii, snad ani netušili, jaké komplikace jejich rozhodnutí za pár let způsobí. Dnes Matra tvrdě bojuje o s vou pozici na evropském trhu. Nejde o kvalitu jejích dodávek, ale o celoevropskou normu vysílaček pro policii, hasiče a záchrannou službu.

K tomu přistupuje další fatální problém. Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Rumla podepsalo smlouvu o dodávkách nových vysílaček v roce 1995 a bylo to rozhodnutí z nouze. Policejnímu telekomunikačnímu systému hrozil krach. Dnes je situace mnohokrát horší, ale nové vysílačky policie pořád nemá. Důvodem je, že došly peníze ve státním rozpočtu.

„Nám je to úplně jedno, jaké vysílačky nám ministerstvo vnitra koupí, hlavně že nějaké budou, řekl týdeníku EURO plk. Jiří Kolář, prezident Policie České republiky. „Pokud nedostaneme nové vysílačky do roka a půl, tak náš současný komunikační systém zkolabuje, varoval Kolář.

Došly peníze

Na začátku letošního roku vypukla mediální válka proti systému Matra. Sociálnědemokratická vláda začala zpochybňovat celý systém a označila jej za nefunkční. Jak se však přesvědčil týdeník EURO, telekomunikační systémy Matra ve službách francouzské státní policie a četnictva doopravdy fungují. Celý problém je zcela jiného charakteru.

Doposud stát zaplatil jen něco přes osm set milionů korun, a to za systém, který vyžaduje investice minimálně trojnásobné. Z tohoto důvodu se vybudovalo pouze jednadvacet vysílacích stanic. Představitelé společnosti Matra tvrdí, že aby byl jejich systém schopen provozu, je třeba vybudovat sto dvacet pět stanic. Podle nich by si Česká republika mohla pořídit celý systém za tři miliardy korun (včetně osmi set milionů, které byly doposud investovány ).

Boj o evropskou hegemonii

Když ministerstvo vnitra podepsalo smlouvu s firmou Matra, byla tato společnost jediná, která nabízela digitální telekomunikační systém, tedy to nejmodernější. V současné chvíli však nejde jen o to, jaký telekomunikační systém Česká republika vybere pro své policejní a záchranné složky. Nyní probíhá souboj o ovládnutí evropského trhu v této oblasti. Přestože Francouzi byli první, dnes podléhají tvrdé konkurenci.

Produkt od firmy Matra totiž funguje na bázi standardu TETRAPOL. V současné době je Francie jediným státem, kde systém funguje naplno. Objevil se nový soupeř v podobě standardu TETRA, který si vybrala převážná část západoevropských zemí včetně Velké Británie, Nizozemska a Finska. Přestože obě normy uznávají státy Schengenské dohody, která je jakýmsi měřítkem stanovení norem pro celou evropskou policejní telekomunikaci, standard TETRA má více příznivců. Ovšem Francouzi pochopitelně hájí s vé.

„My máme hotovou technologii, která je vyzkoušená, schválená a ověřená, konkurence ještě nikoli, řekla Brigitte Flo hová, ředitelka firmy Matra pro mezinárodní obchod.

Francouzský premiér Lionel Jospin během oficiální návštěvy České republiky v prosinci minulého roku slíbil české straně, že Francie je ochotná poskytnout úvěr ve výši dvou miliard korun na dostavbu sítě Matra. Podle zástupců firmy by mohl být tele komunikační systém uveden do provozu během osmnácti měsíců, pokud by se zajistilo financování.

Francouzská společnost se snaží uplatnit svůj systém také na Slovensku, ale podobně jako v České republice není doposud v provozu. Snahy francouzské strany získat reference mezi evropskými státy jsou tedy doposud zcela neúspěšné. Jedinými míst y mimo území Francie, kde se uvažuje o uplatnění systému, jsou francouzsky mluvící kanton ve Švýcarsku a španělské Katalánsko.

Mimo Evropu se ovšem firmě podařilo získat kontrakt na celostátní dodávku policejních vysílaček do Mexika a podle představitelů firmy se také blíží podpis smlouvy se Singapurem.

Čím argumentuje konkurence

Hlavní útoky vede proti Matře americký výrobce telekomunikačních systémů Motorola, která se rozhodla pro standard TETRA stejně jako finská Nokia a řada dalších západoevropských firem.

„Pokud Česká republika vybere systém Matra, hrozí, že naše policie nebude schopná komunikovat s policejními složkami okolních států, řekl pro týdeník EURO Michael Trezzi, ředitel firmy Motorola pro Českou republiku.

Trezzi tvrdí, že Motorola je schopna dodat kompletní systém za zhruba pětasedmdesát milionů dolarů (více než 2,7 miliardy korun). Šéf české pobočky Motorola ovšem tento odhad poskytnul s výhradou, že doposud není známo, kolik a jakých typů vysílacích stanic standardu TETRA by Česká republika potřebovala na kompletní pokrytí svého území.

„Jediná věc, kterou mohu říci, je, že Francouzi doposud mají pouze osmdesát až sto tisíc vysílaček v provozu, zatímco standard TETRA uzavřel smlouvy na šest set tisíc kusů po celé Evropě, dodal Trezzi.

Vysílačky napojené na standard TETRA již fungují ve Finsku a jako pilotní projekt na Britském ostrově Jersey v průlivu La Manche.

„Pokud by Česká vláda zrušila smlouvu s firmou Matra, pak by oněch osm set milionů korun, o které by přišla, mohla získat zpět, protože náš systém by byl levnější, tvrdil Trezzi. „Navíc některé prvky, do kterých se již investovalo, jako třeba antény a podobně, by se daly použít při vybudování nového systému na standardu TETRA, dodal.

Trezzi i jiní zastánci standardu TETRA říkají, že telekomunikační systém firmy Matra, a tedy standard TETRAPOL, neuznává Evropský telekomunikační standardizační ústav (ETSI). Problém je, že rozhodnutí ETSI má pouze formu doporučení a ne ní nijak závazné. Podle informací týdeníku EURO ovšem mají firmy Motorola a Nokia v tomto ústavu velký vliv.

Vláda čeká

Očekává se, že během nemnoha dní by vláda měla rozhodnout, jakým směrem pokračovat. Bezpečnostní rada státu má rozhodnout 8. června, zda dále trvat na spolupráci s firmou Matra, nebo vyhlásit nové výběrové řízení.

„Celý problém se zpolitizoval a obávám se, že v této kauze budou rozhodovat lidé, kteří nejsou odborníci, uvedl Trezzi.

Možná jeden z největších problémů je, že neexistuje konsenzus mezi telekomunikačními odborníky, který by pomohl vládě jednoznačně rozhodnout.

WT100

„V současné chvíli čekáme na výsledky stejné analýzy, jaká se současně zpracovává pro Bezpečnostní radu státu, řekl pro týdeník EURO předseda branného a bezpečnostního výboru PSP ČR Petr Nečas (ODS). „O systému sice rozhoduje vláda, ale Parlament uvolňuje na takové projekty peníze, dodal Nečas, který odmítl spekulace, zda bude vyhlášeno nové výběrové řízení.

„V první řadě se musí zjistit, zda má smysl dobudovat současný systém. Jedině v případě, že toto řešení nebude možné, lze uvažovat o vyhlášení nového výběrového řízení, dodal.

  • Našli jste v článku chybu?