Menu Zavřít

Odzátkováno

13. 7. 2020
Autor: Euro.cz

Praha má za sebou první letošní craftový open-air Je to takový zajímavý – ovšem nikoli nečekaný – paradox. Zatímco bary a výčepy v centru metropole po večerech působí celkem prázdně, hospody a pivovary na pražské periferii se rychle po ukončení karantény začaly plnit lidmi. Dobře je to vidět třeba i v Ládví, kde v přízemí a podzemí známého kulturáku už více než dva roky funguje pivovar Cobolis s rozlehlou restaurací a terasou. I přes týden večer je tu poměrně těžké najít volné místo k sezení.

Poslední červnový pátek, kdy Cobolis oficiálně slavil druhé výročí své první várky, to platilo dvojnásob. Místní sládek Pavel Palouš totiž oslavy pojal ve velkém stylu a z narozeninového dýchánku udělal regulérní venkovní festival spřátelených minipivovarů. A tak tedy i my jsme vyrazili – i když už končil červen, byla to teprve první letošní přehlídka českého a moravského craftu v Praze.

Dorazili jsme ve chvíli, kdy už se na betonovém plácku pod kulturákem shromáždily stovky lidí a Palouš společně s Alešem Dvořákem, obchodním sládkem Budějovického Budvaru, narazili samospád nového budějovického piva Redix. Ono má tedy jen nový název – jde o hořkou (28 IBU) a spodně kvašenou výčepní desítku, již Palouš s Dvořákem začali vařit už loni, kdy se prodávala pod jménem Společné z Budvaru. Při její výrobě se používá i slad Red X, jenž dal desítce název.

Dále jsme prozkoumali stánek prostějovského Axiomu, jehož sláva velmi rychle stoupá. Načepovali nám letní Sour Station 10°, totiž kyselou laskominu stylu Berliner Weisse s maracujou. Pivo silně voní nezralým ovocem, chutná „šuměnkou“, příkrá kyselost působí nesmírně svěže. Má velmi dobrou pitelnost.

Trochu jiný pohled na kyselá piva přináší ostravská značka HoppyDog a její Malinois Sour Session 13°. Sezonní speciál připomíná spíš hutný a plný malinový džus, ovocitá limonádovost a hezké lesní aroma vytvářejí z piva vynikajícího prázdninového průvodce, s nímž se těžko loučí a kterého by člověk chtěl mít v čutoře pořád s sebou.

V horkém odpoledni velmi zaujal i plzeňský Raven a jeho Lemon Iced Tea 10°, slovy samotných pivovarských „Tea Pale Ale“. Světlé svrchně kvašené výčepní voní po citrusech, i přes výraznou hořkost je hlavním dojmem piva jeho lehkost a svěžest.

A tímto považujeme prázdniny za zahájené.

WT100

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?