Pověst, jež podnik provází, se potvrdila
U nás si můžete vychutnat nejnovější trendy světové gastronomie v moderním a neotřelém provedení, a nemusíte přitom ani jezdit do Londýna, Paříže, New Yorku, Tokia nebo Singapuru. Tahle věta mě zaujala v textu upoutávky k návštěvě restaurace, kterou jsem, přiznávám, dlouho míjel bez valného zájmu. Pravda, tu a tam ke mně pronikl signál o výsostných kvalitách tamní kuchyně, všechny jsem však oslyšel. Ona totiž neměla, čím by napoprvé přilákala. Po velké vodě ale doznal vzhled lokálu změn k lepšímu a pověsti o výtečné kuchyni, vedené ve stylu nejnověji se prosazujících trendů, byly stále častější. Moje zvědavost dosáhla právě toho bodu, kdy se misky vah převrátily a já se rozhodl povečeřet v Cafe La Veranda.
Sestupuji tedy po nemnoha schodech do horního sálu restaurantu. První dojem není jednoznačný. Strohá až sterilně působící místnost s převahou bílé a opalizujícím světlem skleněných přepážek, oddělujících stoly, z nichž jako hlavy Trifidů vystrkují na odiv své květy červené a zelené Anturie. Zadní čelo, pojednané jako šachovnice střídajících se polí šedivé a modré, ochlazuje dosti nehřejivý prostor. Tím, co kupodivu dostatečně zpříjemňuje atmosféru, je šedivý kruh nad rondelem schodiště, plný bodových světel, působící jako podzimní hvězdná obloha. A ještě jsou to židle, v různých barvách, ovšem s jejich potlačenou sytostí, jako ostrůvky exotických vegetací v sanitní běli ostatního prostoru.
Usedám a v efektně upravené jídelní kartě hledám svou oběť. Neširoká rozsahem, ale obsažná záběrem pokrmů mi nabídka mou volbu pranic neulehčuje. Láká mne Sexy menu údajně s afrodiziakálními účinky. Neporoučím si ho však, neboť mne vylekalo, že by to mohla být pravda. Objednávám Triádu chutí, králičí hřbety s omáčkou z dijonské a celozrnné hořčice, ořechové gnocchi, glazírované šalotky a fava fazolky a vanilkovou panacottu. Číšník, vysoce profesionální, jen až roboticky neosobní, přede mne ve chvilce klade variaci tří předkrmů. Patrná je snaha o co nejdokonalejší kompozici pokrmů a pohledová gastronomie je dotažena do úžasné působivosti. Stejně tak i chuť. Mediteránní u carpaccia, rafinovaně lehká, kterou uspokojuje věžička z tomat a mozzarelly, nebo ostrá orientální, již nabízí burger z tuňáka. A aby se chutě nepopraly a mohl jsem je vyzkoušet odděleně, jsou předkrmy servírovány sólo - každý ve vlastní malé misce.
Jako hřbet kytovce nořící se z vln, do takové křivky jsou vyskládány plátky králičího masa, které jsem zvolil za hlavní chod. Celá krmě je téměř prosta vší garnitury, jídlo umně zdobí samo sebe. Chuť potom je dokonale harmonickou skladbou, kdy úprava bere masu vrozenou suchost a jeho jemně hrající tóny jsou do plna podpořeny rozverně laděnou omáčkou a příjemně vazkými, lehce nahořklými a na jazyku drobně drhnoucími noky. Konečný akord zahraje u každého sousta sladkobolná, až romantická chuť do tmavého lesku glazírované šalotky. Vcelku poskytuje pokrm vyladěnou chuť širokého spektra, kdy žádná ze složek nevymizí, dotvoří celek, aniž by rušila snahou po ovládnutí pole. Velmi francouzské.
Dezert byl báječným epilogem, jenž udržel dobře znějící zvuk celé té gurmetské symfonie. Na soklu z čerstvých jahod a destičce oplatky trůnila jako věž hvězdárny kupole zmrzliny. Celé, ponořeno v jahodové omáčce, to vypadalo jako šťastný ostrůvek dobrot. A varianta zmrzliny, čerstvého ovoce a hustého přelivu vše od jednoho druhu, tedy jahod, otevřela nehledané možnosti kombinace chutí zdánlivě stejných. Fusion New Wave se jmenuje tenhle nový trend, který kombinuje a skládá prvky kuchyní západu a východu. Dlužno říci, že má stále více zastánců a já jsem dnes pochopil proč. Opravdové labužnické potěšení přišlo ve finále na 1440 korun. Při úrovni jídla a bohaté skladbě nápojů není tahle cena nijak vysoká, s přihlédnutím k lekci, kterou návštěva La Verandy poskytla.
Cafe La Veranda Restaurant & Bar
Elišky Krásnohorské 2/10, 110 00 Praha 1 - Josefov
Tel.: +420 224 814 733, e-mail: office@laveranda.cz,
www.laveranda.cz Otevírací doba: pondělí - sobota 11:00 - 23:00,
neděle 16:00 - 23:00
Počet míst: restaurace až 42, bar 26
Kuchyně: mezinárodní s prvky nejnovějších trendů
Platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, francouzština
Původ nabízených vín: Austrálie, ČR, Francie, Chile, Itálie, JAR, Nový Zéland, Španělsko, USA
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20
Celkem: 57 bodů ze 60
Výběr z jídelního lístku:
Rybí boršč se singapurskými knedlíčky, červenou řepou, zakysanou smetanou a česnekovými krutonky 150,-
Mille feuille z mečouna a tomatů s pěnou z langustýn, bramborová kaše s hráškem a chřest 525,-
Jehněčí kotletky s marokánským kořením a jusem, restované houby se špenátem, hráškem a bylinkové spetzle 550,-
Čokoládové souflé z pravé tmavé belgické čokolády, coulis z horkých kyselých višní a ořechová zmrzlina 240,-
Výběr z vinného lístku:
Chateau Bzenec brut 500,-
Taittinger Rosé Prestige, Champagne Taittinger 4100,-
Rulandské šedé 2000 – Tanzberg Mikulov, pozdní sběr 1800,-
Sauvignon Blanc 2001 - Villa Maria, Nový Zéland 690,-
Central Valley Sunrise Merlot, Concha y Toro 2002, Chile 1200,-
Brunello di Montalcino Biondi Santi DOCG 1998 4800,-