Menu Zavřít

Oligarcha stavebníkem

26. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Strabag

ebf - tip - debata

Do rakouské stavební firmy Strabag vstoupí rozhodujícím podílem ruský finanční magnát Oleg Deripaska. Kapitál firmy bude navýšen o více než jednu miliardu eur (28 miliard korun). Agentura ČTK uvedla, že celkově má 39letý Deripaska, jenž je spřízněn se zesnulým ruským exprezidentem Borisem Jelcinem, vložit do firmy 1,5 miliardy eur. Kromě navýšení kapitálu má částečně odkoupit i podíly dosavadních vlastníků a získat ve firmě třicetiprocentní část.
Hans Peter Haselsteiner, dosavadní většinový majitel Strabagu, by měl stejně jako skupina Raiffeisen snížit svůj díl asi na 25 procent a pojišťovna Uniqa zhruba na 18 procent. Vstup na burzu, plánovaný na začátek května, se prý odkládá přinejmenším na podzim, ale dle některých pozorovatelů možná i na neurčito.
V posledních letech Strabag expanduje zvláště do zemí střední a východní Evropy, na některých zakázkách pracuje i v Rusku. Za loňský rok zvýšil obrat z předloňských 6,9 na 9,4 miliardy eur, čistý zisk po zdanění pak z 94,6 na 224 milionů eur. V roce 2005 se tuzemský Strabag podílel výkonem 714 milionů eur na celkových výsledcích koncernu 7,7 procenty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).