Menu Zavřít

Onesip coffee

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Jedna z nejmenších kaváren u nás, která kvalitou kávy i obsluhy předčí téměř všechny ostatní

Espreso bar o podlahové ploše 17 metrů čtverečních vás snadno chytí za srdce. Všechno je tu promyšlené a blíží se dokonalosti. Jednoduché zařízení, kde má všechno svoje místo a svůj smysl, každá polička, každý centimetr plochy je využitý.

Nádherný kávovar Mirage, designová chlouba společnosti Kees van der Westen, který je v České republice v této manuální pákové podobě k vidění snad jen právě tady. Tmavomodré kožené zástěry, které dvěma baristům a zároveň spolumajitelům podniku Adamovi Gaszczykovi a Zdeňkovi Hýblovi ušila na míru Zdeňkova maminka. Káva, která každý týden dorazí čerstvě upražená z britské Round Hill Roastery. A tak by se dalo pokračovat. Onesip coffee je splněný sen dvou kluků, kteří začínali s pojízdnou plechovou popelnicí předělanou na mobilní espreso bar. Před pár měsíci oslavil podnik první narozeniny, a ve velkém stylu.

Schází se tu komunita pražských foodies i profíků z gastronomie, kteří přicházejí z nedaleké pasáže v Dlouhé ulici, takže oslavy stály za to. Málokdy se mi stane, že tu nepotkám někoho známého. Na pár židlích pod oknem se neustále střídají hosté. Je tu živo, často plno a milo.

Kavárna umí ze své malé rozlohy vytěžit maximum.

Do karet baristům hraje fakt, že kromě úklidu šálků z pultu pod oknem nemusejí vykročit zpoza baru. Většina hostů si bere kávu s sebou nebo ji vypije na stojáka v družném rozhovoru s ostatními či baristou. Oba pánové zvládají komunikaci s hosty stejně dobře jako přípravu výběrové kávy. To, že se tu většinu času střídají jen oni, jim umožňuje znát své hosty a dávat své práci všechno, což je znát. Čím méně zaměstnanců, tím menší riziko, že hostům a kávě nebude věnována péče, kterou si zaslouží.

Před pár týdny se tu objevil na výpomoc „létající barista“ Jarda Slamečka, který opustil své místo ve stánku KafeKolej na Smíchovském nádraží a tu a tam přichází na pomoc spřáteleným kolegům z kávové branže. Kdo má rád výběrovou kávu, má rád i Jardu, a tak ho ani jeho přítomnost ve onesip coffee nepříjemně nezaskočí. A když už se pánové rozhodnou na pár dní kavárnu opustit, svěří ji do rukou zkušených kolegů. Za barovým pultem tu tak zaskakovali Petra Střelecká a Adam Obrátil z brněnské Industry, která již podruhé vede náš žebříček, usměvavé holky z Café Jen nebo hvězdný kávový manželský pár ve složení Petra Davies Veselá (vícenásobná česká kávová šampionka a porotkyně na národních i mezinárodních kávových soutěžích) a Gwilym Davies (nejlepší barista světa pro rok 2009 a zároveň porotce, stejně jako jeho žena). Obsluha značka ideál.

Kávová nabídka vychází z klasiky. Dát si tu můžete samozřejmě espreso a na něm založené mléčné nápoje. Že to tu umějí, dokazuje i fakt, že Zdeněk skončil třetí na letošním Baristovi roku. Rozmazlovat vás tu ale budou i „prvními polibky“. First je espreso s kopečkem vanilkové zmrzliny a trochou rumu navíc. Klasické affogato bez alkoholu vám tu samozřejmě udělají také. Ani tolik populární espreso tonic tu nezůstává stranou, jen do něj přidávají i trochu cascary, výluhu ze slupek kávových třešní, takže vás spolehlivě ochladí i nakopne.

Každý den si můžete dát i batch brew – strojově připravenou filtrovanou kávu, která je servírována během okamžiku. V nabídce je i manuálně filtrovaná káva, ale někdy je fronta kávychtivých zákazníků tak dlouhá, že časově znemožňuje její přípravu.

Malý prostor kavárny je limitující pro ostatní nabídku, ale ani tak neodejdete hladoví nebo žízniví. Z nealka tu mají na výběr z několika limonád Fentimans i aktuálně populární českou barmanskou Bohemscu. Sladkosti se v proskleném pultu střídají podle dní v týdnu. Tradičně nejlepší bývá neděle, když jsou k dostání věnečky plněné arašídovým krémem ve stylu Paris-Brest. Hned v závěsu jsou ale superčokoládové brownies z řemeslné čokolády Ajala vyráběné brněnskými čokoládovými nadšenci z výběrových čokoládových bobů a třtinové šťávy.

MMF24

V pátek zas bývá křupavý jablečný závin z karlínského Simply Good, zkrátka každý den je tu něco dobrého. Pokud ale jdete pro něco konkrétního, musíte hlídat dny v týdnu. Anebo nechte kalendář kalendářem, protože ve onesip je vždycky dobře, i když na vás místo věnečku zbude „jen“ supervláčný makovec nebo perník s povidly.

Onesip coffee ? Haštalská 755/15, Praha 1 ? t: 605 411 441 ? e: love@onesip.coffee ? www.onesip.coffee

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).