Menu Zavřít

OPEC schválil první snížení těžby ropy za osm let, ceny prudce rostou

30. 11. 2016
Autor: ČTK

Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dnes dohodli na snížení těžby o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně. Oznámil to katarský ministr energetiky a prezident OPEC Muhammad Sálih Sadá. Jde o první omezení produkce kartelu od roku 2008. Rusko, které není členem OPEC, je podle svého ministra energetiky Alexandra Novaka připraveno k dohodě se připojit a postupně snížit těžbu až o 300 tisíc barelů denně.

Ceny ropy se v reakci na dohodu vydaly prudce vzhůru. Severomořský Brent se tak po delší době vrátil nad 50 dolarů za barel.

Dohoda podle prezidenta OPEC vstoupí v platnost v lednu. Sadá uvedl, že Saúdská Arábie, která je klíčovým členem kartelu, sníží těžbu o 486 tisíc barelů denně. Upozornil také, že Indonésie se místo připojení k dohodě o snížení těžby rozhodla pozastavit své členství v OPEC.

Saúdská Arábie nyní podobně jako Rusko těží přes deset milionů barelů ropy denně. „Rusko je připraveno připojit se k dohodě,“ uvedl dnes Novak. „Rusko v první polovině roku 2017 postupně sníží těžbu až o 300 tisíc barelů denně,“ dodal. Zároveň upozornil, že ke snížení těžby by se mohly připojit i další země mimo OPEC.

Vývoj ceny ropy Brent za barel za posledních pět dní: Brent Chart Zdroj: IEconomics.com

Podle zástupce Kataru se 9. prosince uskuteční jednání OPEC s nečlenskými těžařskými zeměmi, které prý souhlasily se snížením produkce o celkem 600 tisíc barelů denně. Celkově by tak těžba ropy mohla klesnout o 1,8 milionu barelů denně, což odpovídá téměř dvěma procentům celosvětové produkce.

„Domnívám se, že dnešek je skvělým dnem pro trh s ropou i pro odvětví ropy,“ řekl po dosažení dohody saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih. „Měl by to být skvělý den i pro světovou ekonomiku. Myslím si, že to podpoří růst světové ekonomiky,“ dodal.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 19:30 SEČ nacházela těsně nad 50 dolary za barel. Připisovala si tak zhruba osm procent. V úterý se kvůli nejistotě ohledně dosažení dohody propadla o téměř čtyři procenta.

„Nervozita před posledním listopadovým dnem rozhýbala trh a cena ropy klesla ke 46 dolarům za barel. Dnešní vídeňské rozhodnutí vrací ropu zpět k úrovni 50 dolarů,“ komentoval zprávu o dosažení dohody OPEC analytik záložny Creditas Roman Koděra.

„Dnešní rozhodnutí OPEC může zdražit ceny benzinu a nafty až o čtyři koruny na litr. Toto zdražení by se mělo projevit během následujících tří až čtyř měsíců. Růst (cen) ropy bude pomáhat růstu cen všech energií včetně uhlí, zemního plynu či silové elektřiny,“ řekl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Jediný impulz pro levnější pohonné hmoty vidí jen v ukončení intervence České národní banky, které by podle něj mohlo přijít během první poloviny příštího roku.

Američtí geologové objevili v Texasu největší nekonvenční ropné pole v USA. Čtěte více:

Zřejmě největší břidlicové ropné pole v USA ukrývá 20 miliard barelů ropy

 těžba ropy (ilustrační foto)

Bostl také řekl, že posílením koruny by se efekt dražší ropy částečně vyrušil. Současné ceny pohonných hmot se podle něj stávají zřejmě na delší čas novými minimy.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly 100 dolarů za barel.

„OPEC (dnešním rozhodnutím) ukázal skeptikům, že není mrtvý. Tento krok urychlí proces obnovování rovnováhy na trhu a odbourávání nadbytečných dodávek ropy,“ řekla podle agentury Reuters analytička Amrita Senová z poradenské společnosti Energy Aspects.


Dále čtěte:

KL24

Ropa výrazně zlevňuje. Cenu sráží nejistota kvůli OPEC

Globální spotřeba ropy má růst až do roku 2040


  • Našli jste v článku chybu?