Menu Zavřít

Operační paměti nezlevní. Nedostatek čipů bude pokračovat i příští rok

18. 10. 2017
Autor: Redakce

Už déle než rok přetrvávají zvýšené ceny operačních pamětí, což prodražuje počítače a nepřímo i notebooky a mobily. Na vině jsou výkyvy cen čipů DRAM, které přicházejí v cyklech, a tedy by zase mělo nastat i zlevnění. Ovšem není jasné, kdy se ho dočkáme. Podle dřívějších zpráv se měla situace začít zlepšovat už kolem přelomu roku. Aktuálně ale z trhu bohužel přicházejí informace, které nedávají dobrý výhled ani pro rok 2018.

Podle analýzy DRAMeXchange to údajně nyní vypadá, že dostupnost pamětí DRAM bude nadále špatná („tight supply“) i během většiny roku 2018, což nedává dobré naděje na snížení cen. Přinejmenším nějaké výrazné zlevnění tedy asi brzy nepřijde. Dokonce ani v prvním čtvrtletí roku 2018, kdy je poptávka sezónně nejnižší, prý ceny čipů DRAM pravděpodobně neklesnou, nebo alespoň ne významně. Nedostatečná zásoba na trhu by se v tomto období prý mohla zmírnit, ale jen drobně.

WT100

V aktuálním čtvrtém kvartále zdražují údajně přímo výrobci mobilní paměti (LPDDR4, LPDDR3). Jejich cena totiž od počátku roku zaostávala za běžnou DDR3 a DDR4 pro osobní počítače, což je paradoxní, neboť normálně bývala výnosnější. Výrobci prý proto nyní ceny zvýšili o 10–15 %, aby tento nepoměr omezili, pro což jim nahrává čas – v tomto období výrobci mobilů kupují více čipů.

Celý článek si přečtěte na webu Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).