Menu Zavřít

OPRÁŠENÝ DIALOG

26. 9. 2001
Autor: Euro.cz

LSE a Deutsche Börse

Londýnská a frankfurtská akciová burza, dvě největší v Evropě co do tržní kapitalizace (viz strana 61), podle britského deníku Financial Times předběžně jednají o možném spojení. List se odvolává na nejmenovaný zdroj, který sdělil, že rozhovory vstoupily do „významnější fáze . Zdroj však varoval, že oznámení o fúzi obou trhů stále stojí v cestě několik velkých překážek. Jednou z nich je problém ohodnocení obou trhů. Obě burzy odmítly informace o možné fúzi jakkoli komentovat.

Potenciální fúze London Stock Exchange (LSE) a Deutsche Börse by co do velikosti předčila burzu Euronext, která vznikne spojením bruselské, amsterodamské a pařížské burzy. Ty o svém úmyslu informovaly v březnu.

WT100

Londýnský a frankfurtský akciový trh už v roce 1998 oznámily, že vybudují společnou obchodní platformu pro evropské blue chips. Projekt však tehdy zkrachoval, protože se obě strany nedokázaly domluvit na kontrole a připojení dalších burz.

Jak podotýkají analytici v západním tisku, jednání se vedou v citlivou chvíli. Německá burza se letos snaží emitovat své akcie, aby rozšířila vlastnickou strukturu a rozředila kontrolu velkých německých bank, které drží majoritní podíl. O změně struktury uvažují také členové londýnské burzy. V březnu odhlasovali, že LSE změní právní formu a stane se akciovou společností. Zatím však neuvedli, jak se hodlá Londýn zapojit do konsolidace evropských akciových trhů. Tradiční akciové burzy totiž čelí konkurenci malých elektronických burz. Navíc je velké investiční instituce tlačí k tomu, aby zrychlily vytvoření bezešvého či jednolitého obchodního, zúčtovacího a clearingového evropského akciového trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).