Menu Zavřít

Orbán: Starý světový pořádek se zhroutil, nový řád budou určovat východní státy

3. 9. 2018
Autor: čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán se dnes v Kyrgyzstánu zúčastnil summitu turkických zemí. Při té příležitosti prohlásil, že nový světový řád budou určovat východní státy.

Kritik Evropské unie Orbán usiluje o sblížení s nejautoritativnějšími turkickými zeměmi, poznamenala německá agentura DPA k účasti šéfa maďarské vlády na schůzce kooperační rady zemí regionu. Například německá kancléřka Angela Merkelová však koncem srpna také odjela do autoritářsky řízeného Ázerbájdžánu, kde se zajímala o dodávky plynu do Evropy.

„Starý světový pořádek, v němž kapitál a znalosti proudí ze Západu na Východ, se zhroutil. Nový světový pořádek budou určovat státy, které se nacházejí na Východě,“ citovala Orbána agentura MTI.

„Maďarsko spolupráci zemí s turkickou identitou vždy velmi pozorně sledovalo,“ ujistil Orbán na schůzce konané v kyrgyzském letovisku Čolpon-Ata na břehu jezera Issyk-kul. Tyto země si podle maďarského politika uchovávají svůj jazyk, kulturu a tradici i v moderním světě.


Vítejte v Orbánországu. Maďarský premiér směřuje k absolutní moci

 Odchovanec


Summitu v Čolpon-Atě se účastní i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho kolegové z Kyrgyzstánu, Kazachstánu, Uzbekistánu a Ázerbájdžánu, uvedla DPA. Maďarsko má ve sdružení statut pozorovatele. Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeenbekov ocenil, že Maďarsko pamatuje na své historické pouto k turkickým národům.

Podnětem ke konání schůzky prezidentů jsou Světové nomádské hry. Zhruba 2000 sportovců z 80 zemí soutěží v etnických sportech praktikovaných ve Střední Asii. Ty zahrnují především jízdu na koni, lukostřelbu a zápas.

MMF24

O Viktoru Orbánovi dále čtěte:

Státní ideologie v praxi: Orbánova vláda přestane financovat genderová studia

Komentář: Zaslouží si Maďaři jeden druhého?

Přisadil si i Obrán. Vidím v tom Sorosův rukopis, řekl k situaci na Slovensku

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem

Vesnická megalomanie i mistrovství světa. Orbán loví body sportem

 Maďarský premiér Viktor Orbán při slavnostním otevření Pancho Areny ve vesnici Felcsút


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).