Bydlíte nebo pracujete v okolí Palmovky a dostali jste nezvladatelnou chuť na pákistánskou kuchyni? Nezoufejte, do centra se rozhodně harcovat nemusíte. V Praze 8 jsme pro vás objevily restauraci Rana, v níž lze poobědvat i povečeřet. Pro náhodné strávníky připravili majitelé úlitbu v podobě široké nabídky pizz, které hned u vchodu ve stylu dvě mouchy jednou ranou pečou v tradiční peci spolu s masem. Kdo však postoupí dál, mine modrými zářivkami nasvícený poněkud galaktický bar a ocitne se v jiné zeměpisné zóně. Pod hlavičkou rodinného podniku prosperuje prostorný lokál s čistě prostřenými stoly, vyzdobený reprodukcemi starých orientálních miniatur, výjevy indického (či pákistánského?) venkova, plastikovými soškami exotického zvěrstva a sem tam nějakou vodní dýmkou. Žádná etnická masáž, prosté minimum, aby si host uvědomil, že tady mu knedlíky rozhodně nenaservírují.
Od sousedního stolu zaznívá angličtina, jinak je tu kolem druhé hodiny téměř prázdno. U korektního číšníka s obstojnou češtinou si z objemného jídelníčku zatím objednáváme předkrmy, jež zanedlouho na oválném talíři také dostáváme. Mushroom pakoras jsou větší dílky žampionů obalené a osmažené v čočkovém těstíčku. Zlaťoučké těstíčko v sobě ukrývá měkké šťavnaté houby, jejichž vláčná konzistence velmi příjemně kontrastuje s křupavým obalem. „Smaženky“ jsou horké, šťavnaté a vskutku čerstvě připravené, takže panáda dosud nestačila nasát přebytečný tuk, s čímž jsme se již v jiných zařízeních tohoto typu setkaly. Smáčíme je v trojici omáček (jogurtová raita v nepálivém i pikantním provedení plus jakési řídké sladkokyselé tomatové čatní), které jsme na stůl dostaly na uvítanou již před předkrmem jako doprovod poněkud nanicovatých smažených tyček. Porce je kapitální a při pohledu na rovněž lákavé zeleninové taštičky ji musíme v polovině oželet. Dozlatova osmažené taštičky Somosas naplnil kuchař kombinací brambor, cibule, hrášku a pikantní směsi koření. Po prvním soustu se nám jeví jako jemné, ovšem po chvíli nabývá na intenzitě pikantní složka. Taštičky jsou vynikající, nasládlým bramborám, cibuli a hrášku dodává exotické koření ten správný šmrnc. Jejich teplota i lahodná chuť opět svědčí o bezprostřední přípravě, naše zasycenost zase o tom, že v tomto bodě bychom naše dnešní hodování mohly s klidným svědomím ukončit. Leč už jsme si stačily objednat i druhé chody, a tak – jen houšť! Ještě že nás napadlo si říct o pivo, ale ouha – čepovaný Granát se jaksi nepovedl, má podivnou pachuť a naše očekávání rozhodně nesplnil.
Za zvuků tradiční hudby se před námi posléze ocitají tradiční nerezové misky obsahující maso s omáčkou, na porcelánu se skvěje na másle smažená pestrobarevná rýže promíchaná se zrnky římského kmínu. (Barevná příloha vypadá možná efektně, leč v obavě z chemického složení barviv bychom daly přednost přirozenému bílému odstínu. Navíc v jedné porci nacházíme i jakýsi blíže neidentifikovatelný zuhelnatělý útvar…) Oba pokrmy mají dva společné jmenovatele: hedvábný sós hustoty šlehané smetany a kuřecí maso. To je však v každém případě pojednáno jiným způsobem. V případě Murgh Kurma se v krémově bílé omáčce mimetizovalo do nenápadných, křehoučkých kousků, zatímco před vstupem do lososově naoranžovělé omáčky Murgh Butter bylo marinováno ve směsi koření a grilováno v peci. V prvním případě byl pokrm obohacen o mandle, inzerované rozinky jsme nezaregistrovaly, stejně jako jsme v případě druhém neodhalily sušené ovoce. Nicméně obě varianty představují pravou exkurzi do zahrady rajských rozkoší, po úvodním neuváženém hýření s předkrmy pravda příliš krátkou. Mističky nevinných rozměrů se stále ne a ne vyprázdnit. Že by v Pákistánu oprášili známý novozákonní trik s chleby a vínem?
Veškeré naše další snažení je však marné, odbila třetí hodina. Restaurant zavírá, aby se připravil na večerní turnus. Studium dezertů a kávy tedy musíme odložit na jindy. Kapacita našich žaludků je však pro dnešek již stejně vyčerpána…
Za dnešní hodování platíme 560 korun, což se vzhledem k typu restaurace i předvedenému jeví jako neuvěřitelně levné. Další návštěvu si už naplánujeme lépe, abychom měly více času si zdejší orientální lahůdky vychutnat.
+ kvalitní etnická kuchyně za příznivé ceny
- podivně ošetřené točené pivo
Rana Pakistani Restaurant
Adresa: Na Dědince 12/515, 180 00 Praha 8
Tel.: 284 688 297, www.pakistanirestaurant.cz
Otevírací doba: denně 12.00–15.00 a 17.00-23.00
Počet míst: 36
Druh kuchyně: pákistánská a italská
Platební karty: ne
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, čeština
Země původu nabízených vín: ČR, Francie
Hodnocení restaurace:
Jídlo 48 bodů z 50
Obsluha 17 bodů z 20
Nápoje 7 bodů z 10
Prostředí 7 bodů z 10
Kvalita/cena 9 bodů z 10
Celkem 88 bodů ze 100
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
QIMA SOMOSAS 80 Kč těstovinové taštičky plněné mleté hovězí směsí s kořením
JINGHA PAKORAS 205 Kč
smažené krevety v kořeněném čočkovém těstíčku
MIXED GRILL STARTER 220 Kč grilovaná směs kuřecího a hovězího masa v čočkovém těstíčku se speciální kořeněnou omáčkou
GOAST BHUNA 160 Kč
jehněčí maso v kořeněné rajčatové omáčce se zázvorem
MURGH BADAM PASANDA 150 Kč kuřecí maso, rajčata a sušeně ovoce se smetanou
MIXED SABZI 110 Kč
špenát, asijský hrášek, brambory a žampióny v kořeněné omáčce
JINGHA CURRY 275 Kč
tygří krevety v kari omáčce
MANGO DESERT 70 Kč
CHAAT (pákistánský ovocný salát se spec.kořením) 70 Kč
Výběr z vinného lístku:
Ryzlink vlašský 0,7 l 120 Kč
Rulandské (suché) 0,7 l 140 Kč
Ryzlink rýnský Kabinet, Velké Žernoseky 350 Kč
Muller Thurgau, Velké Žernoseky 350 Kč
Sauvignon Rakvice 180 Kč
Modrý Portugal 150 Kč
Cabernet Sauvignon (Récolte Saint-Martin, France) 275 Kč
Merlot, (Réserve Saint-Martin) 275 Kč