Menu Zavřít

Ořízněte hlavu, zapalte patu

9. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Kouření doutníku je takřka posvátný obřad a naučit se správné postupy tohoto tabákového rituálu, to je podle odborníků škola na mnoho lekcí.

Zde je jen pár nejzákladnějších tipů.

Základem dobrého požitku je samozřejmě už výběr toho správného doutníku. Univerzální doporučení neexistuje, pochopitelně záleží na chuťových preferencích každého kuřáka. Je ale několik objektivních rysů, podle nichž lze rozpoznat kvalitní a méně kvalitní doutníky. Ty dobré musejí především dobře hořet. Okraj oharku má postupovat plynule a rovnoměrně, popel by měl být pravidelně rozvrstven. Všímejte si kvality krycího listu, který tvoří svrchní obal doutníku a je tím nejvzácnějším tabákovým listem. Nezapomínejte, že víc než samotný doutník toho může prozradit dým.

Jak kuřáckou kratochvíli začít? Nejprve musíte doutník oříznout. Uzavřenému konci se říká hlava a na ní je čepička. Právě tu musíte odstranit gilotinkou nebo propíchnout speciálním důlčíkem. Tím zajistíte dobrý tah doutníku.

bitcoin_skoleni

Zapalujte ho teplotou, nikoliv ohněm. Nejlépe se k zapalování hodí plynový zapalovač. Můžete také použít zápalku, ale nejprve ji nechte na moment hořet, ať vyprchá závan síry. Při zapalování doutník pomalu otáčejte, dokud se jeho pata nezapálí a nezačne se zahřívat i náplň. Odborníci nedoporučují zapalovat svíčkou, protože ta pohltí většinu voňavého dýmu.

Samotné kouření vyžaduje klid a čas. Soustřeďte se zejména na dým, protože ten jest hlavním požitkem, nikoliv doutník samotný. Je běžné, že havano se nevykouří na jeden zátah, ale že se k němu kuřák vrátí později. Pro kvalitní uskladnění doutníků je nezbytné použít schránku zvanou humidor, ve které je zajištěna ta správná vlhkost vzduchu.

  • Našli jste v článku chybu?