Menu Zavřít

Oslazené předsednictví

28. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Politika

Kostka cukru, která se stala mediálním symbolem českého předsednictví Evropské unii v první polovině roku 2009, je opět na scéně. Tentokrát život řádně sladí ministru obrany Alexandru Vondrovi, který před dvěma lety coby vicepremiér šéfoval evropským záležitostem na Úřadu vlády. Ministerstvo financí jeho tehdejší tým viní z toho, že zadal bez výběrového řízení kontrakt na zajištění konferenční techniky firmě ProMoPro. Hodnota zakázky původně odhadovaná na 85 milionů korun se vyšplhala na 776 milionů.
Spíš než korupční nádech se celá kauza vyznačuje politickými hrátkami uvnitř koalice i samotné ODS. Vondra se hájí tím, že jde o diskreditační kampaň, která se dlouho připravovala, protože cena zakázky není nijak přehnaná. „Osobně jsem žádné smlouvy ani nevyjednával, ani nepodepisoval,“ řekl na svou obhajobu s tím, že odpovědnost nese tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák. Ten pro změnu hází vinu zase na Vondru.
Aby toho nebylo málo, do věci se vložil také ministr financí Miroslav Kalousek, jehož lidé připravili trestní oznámení na někdejší Vondrův tým. Správce státní kasy požaduje omluvu za Vondrova slova o účelové kampani. Bobříka mediálního mlčení prolomil i expremiér Mirek Topolánek, jenž se opřel do Vondry a prohlásil, že Novák za nic nemůže. Smířlivý tón koalici nevydržel ani týden. Teprve minulé pondělí totiž utichla kauza jmenování nového policejního prezidenta, kdy se přes média osočovali pro změnu premiér Petr Nečas s ministrem vnitra Radkem Johnem.

  • Našli jste v článku chybu?