Menu Zavřít

OSMIČKA NA PLOVOUCÍ PEVNOSTI

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

komentář

Před takovými pěti lety to byli „nějací kašpárci . Na podzimním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu jich kolem jednací budovy povykovalo jen několik desítek. Dohlíželo na ně pár lehce oděných a unuděných policistů. Ale časy se mění. V italském přístavním městě Janově se ve dnech 20. až 22. července očekává až sto dvacet tisíc demonstrantů, kteří chtějí během summitu osmi nejmocnějších zemí světa dát najevo odpor proti hříchům a nepravostem páchaných globalizací.

„Pomsta za Göteborg bude sladká, zaznívají z jejich řad výhrůžky. Když si člověk vzpomene, že švédská policie (jejíž vodní děla údajně skončila v muzeu) během nedávného summitu Evropské unie sáhla ke střelbě ostrými náboji, pak ho při takových slovech zamrazí. Co si bojovně naladění mladíci pod pojmem „pomsta vlastně představují? Na počátku července to částečně předvedli v rakouském Salzburku. Kvůli nim vídeňská vláda dočasně obnovila kontroly na hranicích země, ale nebylo to nic platné. Mozartovo město se stalo svědkem tvrdých bitek a v Janově to může být mnohem horší.

Ani novopočený italský premiér Silvio Berlusconi totiž nemá šanci příjezdu demonstrantů do starobylého přístavního města zabránit. V jeho křivolakých uličkách se tak mohou odehrávat hotové horory. Prezidenti a předsedové vlád ze sedmi západních zemí a Ruska se mají na úvod sejít v historickém Palazzo Ducale, ale hlavní rozhovory zřejmě proběhnou na luxusním a dobře opevněném plavidle. Z „bezpečnostních důvodů si to přejí spolkový kancléř Gerhard Schröder a dalších šest státníků, informoval západní tisk. Otázka je, zda by se ještě více nehodila ponorka. Z té by totiž nebylo vidět na břeh, kde si to militantní bojůvky radikálů, přesněji řečeno výtržníků, znovu rozdají s policií.

Nikdo nemůže lidem upřít právo vyjádřit názor a politikové ho musejí vyslechnout. Jinak nahrávají extremistům, kteří našli zalíbení ve svérázném druhu turistiky. Nutno dodat, že turistiky čím dále tím více organizované, proti které se ale budou muset evropské vlády společně bránit. Ve slušné společnosti totiž platí, že svoboda pěsti končí tam, kde začíná obličej jiného člověka.

Není ale možné bránit dialogu mezi „oficiálními strukturami a nevládními organizacemi. Takový názor zastávají i přední činitelé Světové banky, například viceprezident Mats Karlsson. A nejen oni. Když pořadatelé letošního Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu obehnali kongresové středisko ostnatým drátem, nesli to nelibě i mnozí účastníci. Ozval se i nejbohatší muž světa a zakladatel Microsoftu Bill Gates. Za slova, že by protestující aktivisty příště rád viděl mezi delegáty fóra, ho lze jedině pochválit.

CIF24

Jenže do diskuse se chodí s fakty a promyšlenými argumenty. Nikoli s řetězy, tyčemi, Molotovovými koktejly a kdoví, co se ještě u extremistů v Janově objeví.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).