Menu Zavřít

Ostrava znovu na pořadu

26. 8. 2005
Autor: Euro.cz

České dráhy

WT100

PRAHA (bor) - Předseda Odborového svazu železničářů Jaromír Dušek dosud nezaplatil za pozemky Českých drah (ČD) v ostravských Mariánských Horách, na jejichž koupi podal nejvyšší nabídku. Představenstvo a dozorčí rada ČD, které je Dušek členem, odsouhlasily prodej drážních parcel za pět milionů korun v říjnu minulého roku. Pokud Dušek cenu neuhradí do konce srpna, dráhy by měly nabídnout pozemky neúspěšnému uchazeči, společnosti OKD, která si je v předchozích letech od železnice pronajímala. Nemovitost se nachází v areálu, který byl původně součástí provozních ploch dráhy u železniční stanice Ostrava-hlavní nádraží. OKD využívalo parcely od roku 1972 jako skládku chemického odpadu z provozu koksoven bývalých Ostravsko-karvinských koksoven. Pokud ani OKD do konce září nepodepíše s Českými drahami kupní smlouvu, pozemky by měly skončit v dražbě. Tento postup musí ještě schválit představenstvo a dozorčí rada podniku.
„České dráhy daly do smlouvy na prodej pozemků podmínku svého předkupního práva. Není standardní, aby si prodejce zbytného majetku, navíc u kontaminovaných pozemků, stanovil takový požadavek. Zajímalo by mě, zda by si dráhy kladly stejnou podmínku při prodeji parcel OKD,“ vysvětlil Dušek. Jak dodal, písemně požádal předsedy představenstva a dozorčí rady Českých drah o vysvětlení. Odpověď zatím neobdržel.
Dušek loni tvrdil, že chtěl svou nabídkou zabránit prodeji podhodnocených pozemků. Představitelé železnice zdůvodňují svůj souhlas s prodejem parcel Duškovi tržním chováním. Znalecké posudky, které nechaly České dráhy zhotovit, stanovily hodnotu pozemků, které jsou silně kontaminované, na 4,2 miliony korun. Odstranění ekologických zátěží, jehož náklady jsou spočítány na desítky milionů korun, se zavázal financovat Fond národního majetku.

  • Našli jste v článku chybu?