Menu Zavřít

Ošuntělá euforie

17. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Experiment s vegetariánskou kuchyní se vydařil pouze napůl

Ve všech slovech, kde se litera „X“ objeví, cítím jakési tajemno, něco jako příslib budoucnosti. Proto jsem také, zlákán krom jiného i zdejšími poutači, zvolil nedávno restaurant Radost FX jako místo mé večeře.
Cílem byl podnik, který slibuje pokrmy snad ze všech světových kuchyní. Proto jsem prošel ponurou pasáží a okolo nevelké kavárničky k málo lákavému vchodu do prostor, jež jsou prezentovány jako FX Lounge. Složen ze dvou sálů ničím neříká, že by měl být restaurací nového času. Stylově nevyhraněný interiér, doplňky napovídajících orientální atmosféru, druhově mnohočetný nesourodý mobiliář, to je první dojem po letmém nahlédnutí. Usedám ve druhé z místností, poněkud méně chaotické, kde stylově čistě působí alespoň bar, zbudovaný v moderním pojetí. Ani ten, ani okázalé zrcadlové mozaiky na stěnách a stropě však nedokážou zakrýt poněkud ošuntělý lesk restaurace.
Chvíli trvá, než se mi věnuje jedna z obsluhujících. Okolo baru se totiž shromáždila skupinka dívek, živě debatujících o všem možném. Padají přitom slova, za něž by se nemusel stydět poslední karibský pirát, a své sklenky slečny vyprazdňují s fortelem puncovaných alkoholiků. Vypadaly jako třída dívčí školy odkudsi z periferie na výletě v metropoli. Teprve když ta nejéteričtější přitančila s lístkem, došlo mi, že všechny ty víly jsou vlastně servírky. Příliš krásné a moc mladé na to, aby je o víkendovém podvečeru zajímala práce a hosté.
V jídelníčku, zajímavém co do formy, ale také již volajícím po generálce, s údivem shledávám, že sortiment sice zabírá valnou část světové kuchyně, leč pohříchu vegetariánské. Tedy pohříchu pro mne, nebráním se masu. Když už jsem zde pro dnešek zakotvil, rozhoduji se absolvovat bezmasou večeři a skládám si její náplň. Na „rozjezd“ to budou listy vinné révy plněné oříšky, rýží a kuskusem podávané se salátem, tzatziki a chlebem focaccio. V pro mne nejednoduché volbě se mezi všemi těmi zeleninami, luštěninami či obilninami rozhoduji pro houbové koule s bramborovou kaší přelité žampionovo-vinnou omáčkou. Jako dezert mám v plánu dopřát si Decadent Chocolate mousse - Nádoba hříchu tomu zde říkají, což mne láká.
Než si děvenky doladily své večerní programy a výběr mládenců, měl jsem prostřeno a předkrm k dispozici. Na talíři se neskvěla mimořádně lákavá kompozice, takže o to příjemnější bylo prozření po prvních soustech. Temně zelené kulánky, z nichž se po nakrojení vylinula výrazná, silně kořenná vůně, chutnaly velice mnohotvárně. Šťovíkově nakyslé forte listů révy se předhánělo ve vedení s důraznou, razantně kořením dštící hrou náplně. Směs rýže a kuskusu, sama o sobě suchá, vyrostla ve spojení s kořením a zmíněným již důrazem neobvyklé „zeleniny“ z vinných keřů o jednu dvě spirály co do rozmanitosti. O to, aby žádný z dominantních chuťových vjemů nenabyl trvale monopolizujícího vlivu, se postaraly oříšky. Svou uhlazenou noblesou a patrným „tukovým“ dojmem srovnaly oba protipóly křivky do přijatelně zakulaceného celku. Všechno ještě svou báječnou svěžestí dokomponoval řecký salát, jeden z nejpovedenějších, které jsem v Praze požil.
Stejně málo vzhledný a podobně v chuťové nabídce překvapující se ukázal i chod, jemuž jsem říkal hlavní. Tmavé osmažené kuličky se silným houbovo-rašelinným aroma ležely vetknuty do pahorku ze zlatavých plátků brambor. Nebyla to tedy avizovaná kaše, ale nešť. Přelito perleťovou zálivkou ze žampionů a vína celá krmě vyhlížela jako ledem pokrytá a mrazem vyleštěná přízračná krajina. Chuťově již nebyl dojem tak vydařený, koule trochu drhly v ústech a postrádaly originální prvek. S brambory, plátky z hlaviček pečárky a hlavně díky obmyslné chuti omáčky však pokrm poskytl pestrou, zajímavou škálu chutí. Stejně suchý byl i dezert, dozdobený nešťastnou, „vteřinovou“ šlehačkou ze spreje. Drolil se, byl tvrdý a trupelnatý.
Za to vše, včetně nějaké té „dvojky“ bílého a dobré kávy, žádali 525 korun. Coby suma za experiment s vegetariánskými jídly se dá považovat za přijatelnou. Méně již s přihlédnutím k úrovni obsluhy a restaurace samé.

Radost FX
Bělehradská 120, Praha 2
Tel.: +420 224 254 776
e-mail: radostfx@nextra.cz, www:radostfx.cz
Otevírací doba: kavárna denně 09:00 – 23:00, restaurace 11:00 – 24:00
počet míst: kavárna 30, restaurace 160
kuchyně: mezinárodní vegetariánská
Platební karty: ne
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Původ nabízených vín: Bulharsko, Česká republika, Francie, Itálie, JAR

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 6 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 6 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem 43 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Pečené červené papriky s česnekem a kapari v panenském olivovém oleji podávané s francouzskou toustovanou bagetou 95,-
Květáková polévka 40,-
Taco salad – pšeničná tortilla, zapečená s fazolemi a sýrem, posypaná čerstvým salátem v citrónové zálivce s cibulí, rajčaty a olivami s přídavkem salsy guacamole a kysané smetany 155,-
Nachos – kukuřičné chipsy zapečené se sýrem, pinto fazolemi a čedarovou omáčkou podávané se salsou, kysanou smetanou a guacamole 245,-
Richard´s Risotto – směs rýže, tofu, brokolice, žampionů a parmesanu 145,-
Thai Noodle Soup – rýžové nudle a restovaná zelenina s fazolovými lusky v sytém kokosovém vývaru, galanguou, citrónovou trávou, limetkou a čerstvým koriandrem 155,-
Decadent Chocolate mousse – nádoba hříchu 65,-

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
Freixenet Cordon Negro (Spanish) 595,-
Ryzlink rýnský (0,7 l) 155,-
Soave Classico (Italian Dry) 470,-
Frankovka (0,7 l) 155,-
Cabernet J.P. Chenet (French Dry) 325,-

  • Našli jste v článku chybu?