Menu Zavřít

Osvěžení z pobřeží Pacifiku

23. 7. 2012
Autor: Euro.cz

Ventisquero disponuje révami z nejznamenitějších chilských lokací

Když se ke konci minulého století vydali chilští vinaři směrem k razantnímu navýšení kvality svých vín, společnost Agrosuper mezi nimi nefigurovala. Aktivity agrárního molochu totiž tehdy ještě vinohradnictví nezahrnovaly. Až v roce 1998 vstoupila firma do hry a zrodilo se vinařství Ventisquero. Nejprve vysázela okolo dvou set hektarů vinic – to je v zemi považováno za malý podnik. Do první sklizně pak vystavěla v údolí Maipo omračující sklep s největšími technologickými vymoženostmi, které byly tehdy k mání.

Ze všech stran Ač dnes vinařství disponuje asi patnácti sty hektary v nejznamenitějších lokacích – špičkových oblastech Maipo, Casablanca, Leyda a Colchagua – a chtělo by se říci, že jde o vinařskou „fabriku“, skutečnost je docela jiná. Unikátní podmínky vinic v té či oné lokalitě, mimořádné a stabilní podnebí, oblast přírodně chráněná ze všech světových stran, to jsou výhody stojící na straně vinařů ve Ventisqueru. Od severu stráží zemi poušť Atacama, na západě Tichý oceán, východně Andy a z jihu potom Antarktida. Tyto přirozené hranice dávají záruku nejvyšší bezpečnosti vinic před ataky všemožných škůdců či chorob. Úzkostlivé hospodaření s vodou pak zajišťuje dostatek vláhy po celou vegetační dobu.

Největším trumfem Ventisquera jsou však lidé. Disciplína ve vinohradech, respekt k terroiru, výsostná péče o révu, to jsou metody těch, kdo připravují optimální surovinu pro sklepmistry v úžasném sklepě třetího tisíciletí. Na co z oblasti nejprogresivnějších technologií si jen vzpomenete, všechno zde mají k dispozici. Když přidáte mimořádný zápal všech pro co nejlepší výsledek, není potom divu, že zdejší vína sbírají medaile po celém světě.

Působivé párování Že i v monstrózních vinařských kolosech lze produkovat mimořádná vína, je vidět na vzorku asi nejpodařenějšího bílého z portfolia sklepa. Jde o Sauvignon Blanc Reserva 2011 Casablanca Valley, který se představuje světlounce žlutou barvou se zelenkavými pablesky. Mimořádná čirost dává vyniknout světelným hrám a jiskřivému optimismu pro oko pijákovo. Provokující kytka je plná atraktivních vůní. Zprvu je to bez, který nos zahrne svým poměrně důrazným projevem. Za ním se postupně víc a víc prosazují tóny tropického ovoce, z nich pak především vůně grepů. Vše je navíc oděno v živoucí dotek pikantu kyselin.

V ústech se rozvine příjemná hra. Relativně bohatší v těle – oproti minulému ročníku předkládá víno opulentní soubor chutí, poskládaných z mnoha aspektů. V prvním plánu se objeví – stejně jako v nose – intenzivní part černého bezu. Vzápětí však „dorovnává“ grep, stopově akcentovaný lehkou, neznásilňující mineralitou. V samém závěru dlouhého svěžího odeznívání potom vstoupí do partie patrná podpora reveňových příchutí. Spolu s uměřenými, avšak důraznými a báječně vybalancovanými kyselinami dostává doušek ten pravý náboj svěží, živé dohry, který z něj činí báječný nápoj pro slunečné letní dny.

Vinaři ve Ventisqueru hodně dbají na co nejlepší párování s jídlem. Ze všech jimi nabízených doporučení je nejpůsobivější to, když sauvignon doprovází čerstvé ceviche, nejlépe z ryb ulovených v chladném Humboldtově proudu. Tahle kombinace odhalí všechno kouzlo pikantního, přesto však elegantního a umně vyladěného vína.

Sauvignon Blanc Reserva 2011 Casablanca Valley – Vina Ventisquero Použité odrůdy Sauvignon Blanc Casablanca 100 % Školení až šest měsíců v nerezových nádržích na jemných viničních kalech; po stočení další alespoň měsíc na lahvi

Alkohol 13 %

Vývojový potenciál víno doporučené k pití ihned; je vhodné vypít ho před nasazením dalšího ročníku na trh

bitcoin_skoleni

Distributor pro ČR www.vinoandino.cz

O autorovi| Milan Ballík, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?