Menu Zavřít

Outsourcingovými firmami v Indii otřásá skandál

15. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Přiznání šéfa firmy Satyam...

Celý podtitul: Přiznání šéfa firmy Satyam k podvodu je nejnovějším úderem poskytovatelům služeb back office

Nejprve pod vlivem celosvětově klesajících trhů praskla bublina kolem indických cenných papírů. Poté přišly teroristické útoky v Bombaji. A nyní do třetice všeho zlého se předseda představenstva společnosti Satyam Computer Services, čtvrtého nejsilnějšího hráče na poli poskytování služeb v oblasti nejnovějších technologií v Indii, přiznal k falšování účetních knih. O aféře se hovoří jako o indické verzi Enronu či o skandálu Bernarda Madoffa.
Díky nízké ceně a vysoké kvalitě práce získávaly indické outsourcingové firmy během posledních pěti let důvěru společností jak v USA, tak v Evropě. Pod vlivem skandálu ve firmě Satyam by mohli tito zákazníci začít hledat jinou než indickou variantu kvůli obavě, že by jejich back office operace mohly být diskreditovány. „Mohl by to být významný důvod s ohledem na omezení rizika pro vaši firmu,“ říká Peter Bendor-Samuel, ředitel poradenské firmy v oblasti outsourcingu Everest Group.
Významné zpomalení v technologické oblasti by Indie pocítila. Jde tu o jedno z vůdčích odvětví, jenž zaměstnává více než dva miliony lidí a které letos podle očekávání vytvoří 64 miliard dolarů v tržbách. „Ve srovnání s ostatními rychle se rozvíjejícími trhy měla Indie vždy pověst země s lepším managementem i podnikovým řízením,“ říká Ruchir Sharma, ředitel pro nové trhy u Morgan Stanley Investment Management v New Yorku. „Aféra Satyamu by toto vnímání mohla krátkodobě poškodit.“ (Mezi zákazníky Satyamu patří také BusinessWeek a další firmy vlastněné McGraw-Hillem.)

Jízda na tygrovi Zpráva od firmy Satyam přišla 7. ledna, když předseda představenstva B. Rámalinga Rádžu poslal dopis správní radě. Přiznal se v něm, že zvýšil stav hotovosti v účetních rozvahách společnosti téměř o miliardu dolarů a v září 2008 upravil směrem nahoru čtvrtletní tržby Satyamu o 76 procent a zisk o 97 procent. Rádžu uvedl, že s falšováním účetních knih začal před několika lety, když zpočátku zahlazoval pouze malé nesrovnalosti. Postupně se mu však manko vymklo kontrole. „Bylo to, jako bych jel na tygrovi a nevěděl, jak z něj slézt, aniž by mě nesežral,“ napsal. V dopise Rádžu nabídl rezignaci a omluvil se. „Jsem nyní připraven,“ píše, „předstoupit před soudy této země a čelit následkům.“
Dopis šokoval a rozčílil indickou společnost, která spatřovala v IT manažerech vzor hodný následování. Klíčový indický burzovní ukazatel Sensex se propadl o 7,3 procenta a cenné papíry Satyamu klesly 7. ledna o 78 procent. „Satyam je indický Enron,“ říká Bhavtoš Vádžpéjí, indický analytik CLSA. Jde o „účetní zpronevěru daleko za hranicí představivosti a otřesnou epizodu v indickém podnikovém řízení“.
Manažeři ostatních firem v oboru se snaží od tohoto pochybení distancovat. T.V. Mohandas Pai, ředitel Infosys Technologies pro lidské zdroje a bývalý finanční ředitel, tvrdí, že chování v Satyamu je atypické. „Přejeme si, aby regulační orgány vše vyšetřily a potrestaly viníky,“ říká. „Není to v našem oboru typické.“
Jaký bude mít aféra dopad na zbytek outsourcingového odvětví, není dosud zřejmé. Samotná budoucnost Satyamu je však bezútěšná. Ostatní IT poskytovatelé již obtelefonovávají zákazníky Satyamu. Veškeré obchodní aktivity celosvětově klesají pod tíhou globální krize. Vyřazený soupeř by však mohl přinést konkurentům Satyamu více zakázek. Samozřejmě pouze v případě, že se jim podaří překonat nové pochybnosti o spolehlivosti indického IT průmyslu.

GRAF:
Velký propad rupie
Cena akcií Satyamu na burze v Bombaji
11. ledna 2007 7. ledna 2009
Pramen: Bloomberg

MMF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).