Menu Zavřít

Ozdoba pokoje za šest milionů

14. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Společnost Dorotheum dává do aukce obraz Maurice de Vlamincka

Špičkou letošního žebříčku nejdražších děl českých aukcí by ještě mohl zahýbat obraz Maurice de Vlamincka Krajina se staveními, který bude na své aukci 24. listopadu v hotelu Hilton Old Town Prague nabízet společnost Dorotheum. Případný zájemce o jeho koupi se musí připravit minimálně šest milionů korun.
Obrazy světových autorů srovnatelného významu, jako je Vlaminck (1876-1958), se v katalozích českých aukčních síní objevují jen zřídka. „Na našem trhu, který má jinak výrazně lokální charakter (kupují se tady spíše čeští autoři), je to nabídka hodně výjimečná. Prověří, zda Češi kupují za vysoké částky pouze domácí autory, nebo investují také do špičkového zahraničního díla, a jestli tak navážeme na prvorepublikovou tradici, kdy vlastnit kvalitního francouzského autora patřilo ve vyšší třídě téměř k povinnostem,“ říká k tomu ředitelka Dorothea Mária Gálová.
Obraz vznikl roku 1914, v době kdy Vlaminck ve své tvorbě sledoval příklad Paula Cézanna. V roce 1907 se v Paříží uskutečnila Cézannova posmrtná retrospektiva, která Vlamincka nasměrovala od fauvismu k dynamickým kubizujícím krajinám. Obraz je datován stejným rokem jako dvě autorova díla vystavená v Národní galerii v Praze, takže bylo poměrně snadné provést srovnávací analýzu. Společnost Dorotheum se však nespokojila jen s tímto způsobem ověření a obrátila se také na takzvaný Wildenstenův institut v Paříží, prestižní archiv a nakladatelský dům, který je nejuznávanější autoritou na francouzskou avantgardu. Institut slíbil obraz zařadit do dalšího vydání souborného soupisu malířova díla.
Do české sbírky se obraz, který podle razítka na zadní straně rámu prošel slavnou pařížskou galerií Daniela Henryho Kahnweilera, dostal v období první republiky. Domácí kulturní prostředí se tehdy výrazně orientovalo na Francii a díla francouzských malířů se objevovala například i na prodejních výstavách spolku Mánes. Na naše území se tak dostala řada pozoruhodných děl, z nichž mnohá možná teprve čekají na své znovuobjevení.
Českou provenienci měl například i rozměrný kubistický akvarel Pabla Picassa Nu debout nabízený začátkem listopadu společností Christie’s na exkluzivní večerní aukci impresionistů a klasické moderny v New Yorku. Předaukční odhad zněl na částku devíti až dvanácti milionů korun, obraz však nakonec zůstal bez kupce.

popisky
Maurice de Vlaminck: Krajina se staveními (1914)
olej na plátně / 81 x 64,5 cm / vyvolávací cena: 5 000 000 Kč (bez 20 procent aukční provize)

WT100

Pablo Picasso: Nu debout (1908)
kresba a akvarel na papíře / 63,5 × 48,2 cm

  • Našli jste v článku chybu?