Menu Zavřít

OZVĚNY

6. 2. 2017
Autor: Euro.cz

Příhody malého tanku Ruská zbrojovka Uralvagonzavod vydala knížku Příhody malého tanku. Je určena předškolním dětem, které má vést k patriotismu. Děj zavede tančík (a jeho „chlapečka" Danila) do muzea, ve kterém obdivně naslouchá vyprávění „dospělých" tanků o jejich dobrodružstvích v cizích zemích. Obzvláště pro Čechy, kterým tank číslo 23 při osvobozování Prahy věštil - „za 23 roků zase přijdeme" -, to je pikantní.

Obsluhoval jsem habešského prince

Před 107 lety se odehrála nejlepší mystifikace všech dob. Vtipálci převlečení za habešské prince si v Londýně vyžádali zvláštní vlak a v Dorsetu provedli - po zahrání zanzibarské hymny - inspekci britské vlajkové lodi HMS Dreadnought. Na palubě „princové“ připínali metály, dožadovali se modlitebních koberečků a zpitomělé posádce vyprávěli cosi řecko-latinskou hatmatilkou prokládanou výkřiky: „Bunga, bunga.“

Psí oči Karly Šlechtové

Ministryně Šlechtová chce, aby znovu kandidoval: „Chciprezidenta, který je chytrý a moudrý, dokáže předvídat, chrání naše zájmy a ještě k tomu je lidský.“ Psí oddanost se cení. Jen by si měla dát pozor, aby nedopadla jako nejvěrnější „masarykovec“ Jan Herben, který jako Masaryk i vypadal. Smůla jen, že jím prezident tak pohrdal, až o něm jednou řekl: „Odporný- důkaz, jak se nedá naučit, co v člověku není.“

Povolený Pitomio

Soud rozhodl, že při oprávněné kritice lze Tomia Okamuru nazývat Pitomiem. Překládáme si to takto: Pokud si budeme chtít trochu zalhat, musíme říct, že ten „báječný, pravdomluvný, inteligentní a přitažlivý krasavec“ je Tomio. Pokud však chceme popravdě konstatovat, že jde o „bezskrupulózního, prospěchářského populistu, který se voličům podbízí pologramotnými, nahnědlými plky“, tak jedině - Pitomio.

1,25

Na tolik milionů dolarů si přišla někdejší středoškolačka ze San Diega, kterou učitelka nepustila na záchod a přiměla ji, aby se vyčurala do kbelíku v šatně. Tehdy čtrnáctiletá dívka se údajně poté stala terčem hrubých žertů a oplzlostí, opakovaně prý změnila školu, a dokonce se pokusila o sebevraždu. Nic moc. Přesto si troufáme tvrdit, že dotyčné učitelce a inkriminovanému kbelíku za cosi vděčí.

Captain Slovakia

Šéf slovenského parlamentu a král přeřeků Andrej Danko má v torně maršálskou hůl. Ministr obrany Peter Gajdoš ho se slovy „lebo si to zaslúži“ povýšil z desátníka na kapitána. Danko je na frčky hrdý a veřejně je „pobozkal“. Slováci se baví, ale kloudného vysvětlení se nedočkají. Danko se totiž vyjadřuje zhruba takto: „Ja som jasne a myslím si, že velmi dorazně, komunikoval po následne počas týchto rokovaní.“

Koordinátor dobrých myšlenek

Milan Jagnešák kandidoval s heslem „Vraťme sportu tvář“ na šéfa Slovenského olympijského výboru. Sliboval transparentnost, spravedlnost, vymýcení protekce a dodával: „Stanu se koordinátorem dobrých myšlenek.“ Neuspěl a navíc ho minulý týden zatkla policie při razii proti mafiánskému gangu „takáčovců“. Jak to tak vypadá, měli bychom našemu „Ivánkovi“ a jeho nedomrlým kapříkům honem postavit pomník.

Trestní soud a la Afrika

Vůdci černého kontinentu se shodli, že se Mezinárodní trestní soud při vyšetřování válečných zločinů a genocidy příliš soustředí na Afriku, a rozhodli, že založí tribunál vlastní: africký, objektivní, nepředpojatý a citlivý. Na slavnostním banketu u příležitosti zahájení činnosti se - jak jsme se doslechli - bude servírovat fricassé a la Bokassa z blanšírovaných odpůrců zamýšleného tribunálu.

WT100

Dlouhá kravata Bédy Trávníčka

Zahrádkáře čeká chmurný rok. Litoměřičtí radní ukončili nájem provozovateli výstaviště, na kterém se každoročně pořádá jejich „Woodstock“ - Zahrada Čech. Už před lety přitom skončilo Jablko roku, legendární Přemek Podlaha na nás shlíží z „pastvin snad zelenějších“ a Bédu Trávníčka koupili na podzim Číňané. Ještě tak zavřít Zemi živitelku a nezbude než si to hodit na struně od sekačky.

  • Našli jste v článku chybu?