Menu Zavřít

Ozvěny

8. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Kam odcházejí arcivévodkyně Před 225 lety poslal Revoluční tribunál na smrt francouzskou královnu - a někdejší rakouskou princeznu - Marii Antoinettu. Přesně o 16 let později uzavřel rakouský ministr zahraničí Metternich mír s Napoleonem, a protože nikdy neslyšel o #MeToo, oženil ho s další princeznou Marií Louisou.

Dvorní dámy protestovaly, ovšem polní maršál de Ligne byl realista: „Lepší když jde do prdele jedna arcivévodkyně než celá monarchie.“

Dobrá zpráva

Youtuber MikeJePán je malý český virtuální grázlík. Proslavila ho videa, ve kterých se dopouštěl dopravních přestupků, prudil policisty a propagoval jednu z firem, u které se lze „pojistit“ proti pokutám. Byl kvůli tomu stíhaný, a když ho soud osvobodil, zažaloval stát o půl milionu. Jenže je youtuber (dnes už tedy spíš instagramer) každým coulem, a tak o den prošvihl lhůtu. Tomu se říká diagnóza.

V zdravém městě zdravý úl

Britští vědci ze slovutné Královské společnosti zjistili, že včely žijící ve městech jsou až pětkrát zdravější než ty, které žijí na venkově. Jsou větší, méně nemocné a dožívají se delšího věku. Není to vlastně žádné překvapení. Lidé v Praze také žijí déle než ti z Nelahozevsi. Takže až vám zase někdo bude namlouvat, že Sázava je pro vás i vaše včely zdravější než byt a úl v pražské Legerově ulici, nevěřte mu.

Ocelová země zní ocelovým tónem

Turkmenistán je rájem na zemi. Zakázány jsou šortky, šminky, černá auta i sluchátka na uších a média informují převážně o tom, že prezident Berdymuchamedov vyhrál další dostihy či trefil golfovým míčkem jamku na 75 metrů. Nejhůř se však mají učitelé a zemědělci z Dašoguzského vilajetu, kterým nově nakázali, že musejí nasbírat 200 kilo železného šrotu. Jak se zdá, imperialisté se už brzy udáví turkmenskou mírovou ocelí.

Jak poleno

Imigrantské spolky v Německu - turecký, syrský, íránský, Iniciativa černí lidé v Německu atd. - chtějí, aby se vedle Dne německé jednoty slavil Den německé rozmanitosti. Německá jednota je totiž dle apelu nahlížena jen z „bílého“ pohledu východních a západních Němců a na ostatní Němce se zapomíná. Nic proti, ale až se při té rozmanité všelidové veselici do sebe pustí Turci, Kurdi a Íránci (variant je víc), necháme si to rádi ujít.

Zpropadení migranti

Japonci tvrdí, že mývalové způsobí ročně jejich zemědělství škody za 300 milionů jenů. Invaze roztomilého amerického zvířátka do japonských domácností proběhla v 70. letech díky populárnímu kreslenému seriálu a brzy poté - když už se jich děti nebažily - se mývalové uchýlili do japonských lesů, vod a strání. Snahu o popularizaci krtečka v Číně nelze z tohoto hlediska chápat jinak než jako mistrovské dílo české rozvědky.

Řekni, kde ty prachy jsou

Zatímco u nás řešíme výběr členů rady ČNB, v Libérii se odehrál výběr poněkud jiný.

Z tamní centrální banky nejspíš záhadně zmizely nově natištěné bankovky v hodnotě 104 milionů dolarů. Pro Libérii to jsou slušné peníze -asi tři procenta ročního HDP. Kde skončily, nikdo netuší. Patnáct podezřelých úředníků nesmí ze země a centrální banka tvrdí, že je všechno omyl a nic nezmizelo. No co, prostě si je natisknou znovu.

Volný pád GE

Americká skupina General Electric předvedla husarský kousek. Zatímco trhy po celém světě zuřivě rostou, její akcie ztratily od svého vrcholu v roce 2000 do současnosti 500 miliard dolarů hodnoty. Je to jako by z burzy zmizel celý Facebook nebo přestala existovat ekonomika Belgie. Minulý týden tržní kapitalizace ikonické americké korporace klesla pod 100 miliard dolarů a vyhazovem to odnesl šéf John Flannery.

(akcie GE od roku 1999 do současnosti, v USD, NYSE)

ZDROJ: GOOGLE FINANCE

12

KL24

slepic místo jednoho prasete. Týdeník Stern spočítal, že vegetariáni jsou horší vrahové než „masožravci“. Vezměte si vegetariánský salám. Základem je vaječný bílek, spousta bílku. A pokud chcete vyrobit tolik salámu, kolik dá průměrný vepř, potřebujete 2174 vajec, což odpovídá celoživotní produkci šesti slepic, ke kterým je třeba připočíst dalších šest kuřátek-kohoutků odkráglovaných hned po narození. Hanba jim.

  • Našli jste v článku chybu?