Menu Zavřít

Ozvěny

22. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Nenaplněné očekávání Už je to 594 let, co Husité pobili v Mohelnici 700 lidí. Tiso se navíc stal slovenským prezidentem (1939), Tvrtko bosenským králem (1377), Beatles nositeli Řádu britského impéria (1965) a André-Jacques Garnerin prvním parašutistou (1797). Snesl se z balonu a o 680 metrů níže přistál před užaslými diváky. Ani při dalších skocích neskončil tak, jak všichni čekali, a tak ho o 26 let později musel vcelku přízemně zabít spadlý trám.

Ranní porod před zrcadlem

Návrháři italského luxusního módního domu Fendi toho o světě nejspíš mnoho nevědí.

Na druhé straně musíme uznat, že jejich tisícidolarový kožešinkový šál ze série Touch of Fur – obzvláště tedy jeho lososová varianta – v sobě skrývá nesporný půvab. Pobavili tím spoustu lidí, přičemž nejlepší bylo patrně doporučení, aby se firma promptně přejmenovala na Frndi.

8,59

miliardy eur a 42 centů si strhl německý řetězec Rewe z účtu jedné nešťastnice z Bavorska. Nebohá matka od rodiny přitom v Rewe ani nenakupovala. Že šlo o omyl, se vysvětlilo až po několika dnech. Řetězec se hájí, že na vině byla neaktualizovaná aplikace internetového bankovnictví, ovšem my, kteří máme v DNA zakódovanou mnichovskou zradu, víme své.

Mír a klid s vámi

Letošní druhý říjnový víkend vstoupí v New Yorku do dějin. Policie totiž během něj neevidovala žádnou střelbu. „Záznamy ukazují, že se něco takového nestalo minimálně 25 let,“ uvedl šéf newyorské policie Terence Monahan. Kam to ten svět spěje.

80 %

Američanů odmítá politickou korektnost.

Vadí 87 procentům Hispánců, 82 procentům asijských Američanů, 79 procentům bělochů a 75 procentům černochů.

Nechce ji 79 procent mladých. Toleranci k PK zvedají pouze dva atributy – vzdělání a bohatství. Nejde o žádný Donaldův twitterový úlet, nýbrž o seriózní výzkum zveřejněný v The Atlantic. Jestli někdo netušil, jak se mohl stát prezidentem USA chlápek, co si neumí zavázat tkaničky, tady má odpověď.

Čestný muž a šlechtic

Senátor Ivo Valenta našel smysl života.

S právníkem Koudelkou představil plán na navrácení části našich korunovačních klenotů z Vídně. Snaha je to bohulibá, nás však zajímá, kde budou klenoty – gotické žezlo, jablko a kurfiřtský plášť – po osvobození z habsburské poroby vystaveny. V Monaku, nějaké sídlištní herně, na pažitě Městského stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti či snad v redakci Parlamentních listů?

600 000

korun stál průzkum, jehož výsledky právě oznámila končící pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zadala si ho městská společnost Výstaviště Praha a plyne z něj, že lidé by si v oněch místech přáli dům zmrzliny, centrum virtuální reality, lezeckou stěnu či park optických klamů a únikových her. Zmrzlinka za 600 tisíc je slušný výkon, ale ránu z milosti už pražskému ANO dal Stuchlíkův obytný Libeňský most. Tak o co jde?

Koho mají rádi roboti

Když se předloni chatovací robot Microsoftu – Tay – „odkopal“ jako beznadějný rasista a hitlerovec, mohlo se ještě jednat o náhodu. Jenže nyní, když stejné eliminační „myšlení“ projevil HR robot Amazonu, který mezi životopisy uchazečů o práci vybíral jen ty mužské, víme, že umělá inteligence v sobě skrývá cosi temného. Chudák Isaac Asimov. Na čtvrtý zákon robotiky – robot nesmí být sexistický fašoun – nepomyslel ani ve snu.

Dubové palice

WT100

Na brněnské Univerzitě obrany vymysleli malý zlepšováček: aby frekventanti neudělali na přehlídce – plánované k 28. říjnu – ostudu, přivazují je během výcviku k dřevěným latím. No co, kdysi se zpívalo „My letci máme ocelové ptáky“ a dnes místo nich vojáci aspoň mají „dubové klády“.

  • Našli jste v článku chybu?