Menu Zavřít

Ozvěny EXPO v Astaně: Česká cesta energetickými inovacemi

12. 10. 2017
Autor: MPO

Kazachstán, lídr postsovětských ekonomik ve Střední Asii, je pro české firmy nejen důležitým exportním teritoriem, ale zároveň potenciální branou pro průnik na další východní trhy včetně Ruska a Číny.

Shodli se na tom účastníci diskuzního setkání, které hodnotilo českou účast na nedávno skončené Mezinárodní specializované výstavě EXPO 2017 v Astaně. ČR se do výstavy zapojila jako jedna ze 115 účastnických zemí a cílila především na podporu aktivit exportérů.

O výsledcích tuzemské mise diskutovali 5. října v pražském hotelu Boscolo ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, komisař české účasti Jan Krs, velvyslanec Kazachstánu Seržan Abdykarimov a další hosté, kteří byli s účastí Česka na EXPO v Astaně osobně spojeni. Diskuze na téma „Ozvěny EXPO Astana“ probíhala před stočlenným publikem tvořeným převážně podnikateli a zástupci státní správy.

Výstava s několika nej

Letošní EXPO, zaměřené na téma „Energie budoucnosti“, s sebou přineslo několik významných prvenství.
Především to byla historicky první světová výstava, která se konala na území bývalého Sovětského svazu. Pro Česko se jednalo o premiérovou účast na malém specializovaném EXPO. S ohledem na zaměření výstavy byla také poprvé svěřena role gestora české účasti na světové výstavě Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (MPO).

Konference Ozvěny EXPO v Astaně:

„Příprava naší účasti probíhala za obtížných podmínek. MPO muselo celý proces zvládnout ve velmi omezeném čase a bez jakýchkoliv předchozích zkušeností s tímto typem výstav. Letošní EXPO se navíc konalo ve vzdáleném a specifickém teritoriu. Jsem proto rád, že jsme dokázali otevřít český pavilon včas a zajistit v něm kvalitní prezentaci. Myslím, že svěřený úkol splnil náš rezort na výbornou,“ konstatoval ministr Jiří Havlíček.


Čtěte: EXPO: Český pavilon je magnetem. Pro návštěvníky i byznysové partnery


„Jsme exportně orientovanou zemí a neustále skloňujeme, že musíme podporovat nové technologie a přidanou hodnotu. Kde jinde bychom měli dělat přidanou hodnotu než právě na produktech z oblasti energetiky? Už z tohoto úhlu pohledu bylo nezbytné, abychom se letošního EXPO zúčastnili,“ připomněl důležitost výstavy, která za tři měsíce přivítala téměř čtyři miliony návštěvníků, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) Karel Havlíček.

AMSP ČR se společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Komorou pro hospodářské styky se SNS podílela na zajištění doprovodného programu české účasti. Ten zahrnoval také tři početné podnikatelské mise.

Češi na EXPO zabodovali

Češi na EXPO zaujali návštěvníky i odborníky. V kazašské metropoli předvedli nápaditou expozici, která přitáhla více než půl milionu návštěvníků. Za českými lákadly se tak vydal každý osmý host EXPO.

Podívejte se na rozhovor s komisařem českého pavilonu na EXPO Astana:

„Česká účast v Astaně si také připsala hmatatelný úspěch v podobě bronzové sošky za zpracování tématu výstavy Energie budoucnosti v kategorii pavilonů do 400 metrů čtverečních,“ připomněl Jan Krs, který po tři měsíce zastával roli velvyslance české technologické přehlídky v Astaně.

Pochvalně se k české prezentaci vyjádřil rovněž velvyslanec Kazachstánu v ČR Seržan Adbykarimov. „Česko v Kazachstánu v povědomí lidí doposud reprezentovaly značky jako Moser, Koh-I-Noor, Budvar nebo Karlovy Vary. Dnes už v Kazachstánu nejen odborníci vědí i o velkém technologickém a průmyslovém potenciálu země. ČR je nyní stále častěji spojována se značkami Hedviga, Škoda, Wikov, Mavel a dalšími,“ řekl Abdykarimov.

Kazaši chtějí české technologie

Kazachstán si pro další rozvoj země vybral dvě české technologie vystavené v tuzemském pavilonu. Jde o továrnu založenou na principu získávání energie ekologickým rozkladem odpadu HEDVIGA GROUP a rychlodobíjecí elektrobus ŠKODA ELECTRIC.

„S ohledem na praktické nastavení našich cílů považuji za největší úspěch české účasti právě to, že si kazachstánští partneři vybrali dva naše projekty, které chtějí dále rozpracovat a využít při rozvoji energetického sektoru a infrastruktury Kazachstánu. Každý takový úspěch otevírá dveře i dalším českým firmám,“ sdělil během diskuzního setkání ministr průmyslu a obchodu.

Podívejte se na rozhovor s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem:

Podívejte se také na rozhovor o české účasti na EXPO Astana 2017.

Jeho slova doplnila za vystavovatele Monika Pullmanová ze společnosti HEDVIGA GROUP: „Už jen ty kontakty, které jsme si z Kazachstánu přivezli, stály za účast na výstavě. Naši noví partneři se nám začínají ozývat bezprostředně po skončení akce,” uvedla ředitelka firmy pro výzkum a vývoj.

Delegace Ministerstva energetiky Kazachstánu už navštívila výzkumné centrum společnosti v Bludovicích u Nového Jičína.
„Očekávali jsme zdlouhavý úřednický dialog, ale setkali jsme se s ideálním přístupem. V průběhu návštěvy si naši technologii ověřil kompetentní tým odborníků a v tuto chvíli již máme k dispozici dopis, který naše zařízení potvrzuje jako certifikovanou technologii vhodnou pro použití v Kazachstánu,“ dodala Pullmanová.

Česká firma se dostala do centra pozornosti také ve Velké Británii. Její technologie byla v říjnu spuštěna ve zkušebním provozu v Londýně. Napomohla tomu návštěva ministra pro obchod a investice Spojeného království Grega Handse právě v českém pavilonu na EXPO.

Elektrobusy ŠKODA ELECTRIC jsou zase pro Kazachstán zajímavé tím, že Astana stojí na píscích a obtížně by se v ní budovala podzemní dráha. V plánech vedení hlavního města je proto výstavba nadzemního metra se stanicemi, které jsou od sebe velmi vzdálené. A spojení mezi nimi by mohly zajišťovat právě elektrobusy.

Velkou příležitostí pro české firmy v Kazachstánu je také modernizace tamních uhelných elektráren. ŠKODA PRAHA, která na EXPO prezentovala svoji referenční zakázku – uhelnou elektrárnu bez komínů Ledvice – byla proto v průběhu EXPO přizvána k jednání s kazašskými partnery.

Kazachstán – prioritní partner

Češi chtějí v Kazachstánu posilovat právě v exportu energetických a průmyslových technologií. Ačkoliv je Kazachstán vnímán spíše jako surovinová velmoc, země prahne po nových technologiích a modernizaci ekonomiky.

Při sečtení nerostného potenciálu a snahy o modernizaci energetické a teplárenské soustavy, dopravy a průmyslu se tudíž stává prioritním partnerem pro české firmy v rámci celého regionu. Z podnikatelského pléna se už ozývají hlasy, které vidí v Kazachstánu základnu, z níž je možné expandovat na čínský nebo ruský trh.

Rekordní „malé“ EXPO
Den před uzavřením bran EXPO prohlásilo vedení Mezinárodního úřadu pro výstavnictví (BIE) specializované EXPO v Astaně, za dosud největší jak počtem účastníků (115 zemí a 22 mezinárodních organizací), tak počtem doprovodných akcí. Za tři měsíce se na výstavišti uskutečnilo přes 3500 odborných a kulturních akcí. Branami výstaviště prošly téměř čtyři miliony návštěvníků. EXPO v jeho průběhu navštívilo 40 hlav států včetně českého prezidenta Miloše Zemana. O pořadateli nejbližší specializované výstavy plánované v letech 2022/2023 se rozhodne již během tohoto listopadu. Vybírat se bude ze tří kandidátů – Lodž (Polsko), Buenos Aires (Argentina) a Minneapolis (USA)

„Naše kvalitní účast a vysoká úroveň představitelů ČR, kteří EXPO navštívili, to jsou skutečnosti, které nám otevřely dveře. Nebo přesněji řečeno promazaly zámky a panty dveří, aby se daly otevírat více a snadněji, protože dveře jsme už otevřené měli. Nyní je pouze na nás, co dokážeme,“ vysvětlil výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS František Masopust.

EBF24

„Za stěžejní platformu pro další vzájemnou spolupráci považuji Česko-kazachstánskou mezivládní komisi. Účast ČR na EXPO dala jejímu fungování důležitý impuls, podařilo se obnovit činnost Pracovní skupiny pro energetiku a bylo dojednáno založení Pracovní skupiny pro průmysl. Toto jsou dvě klíčové oblasti, kde můžeme dlouhodobě podporovat zájmy našich exportérů,“ shrnul ministr Jiří Havlíček.

Významnou roli má také činnost Zastupitelského úřadu ČR v Astaně a Zahraniční kanceláře CzechTrade v Almaty. Obě instituce dlouhodobě podporují aktivity českých firem a pomáhají v Kazachstánu budovat image ČR jako technologicky vyspělé země.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).