Menu Zavřít

Pablesky zlatých jiskérek

6. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Piemont – bašta slavných vín

EBF24

Italský vinařský zeměpis otevíráme oblastí Piemont. Úžasný a turisty ještě neobjevený kout Itálie je domovem vín nejvyšší kvality. V jeho jižní části se rozprostírají území věhlasných jmen: Asti, Alba, Barolo, Barbaresco, Monferrato nebo Gavi. Různorodé složení půdy, rostoucí potenciál domácích odrůd, mimořádná úroveň vyzrávání hroznů – to jsou aspekty, které povyšují vína z této oblasti mezi špičku italské produkce. Nosnými odrůdami jsou zde bílé Moscato, z modrých především Nebiollo a Barbero. Nejznámějším reprezentantem oblasti je patrně Asti, půvabné šumivé víno s nasládlou ovocitou dochutí a drobounkou perličkou, připravované z Moscata. Barolo, tmavé, plné a těžké s „kouřovým“ výrazem je vzácným exemplářem italského vinařství, hodnoceným nad mnohé velké značky světa. Bylo také jedním z prvních vín, která získala právo na označení DOCG. Z odrůdy Nebbiolo se také připravuje Berbaresco, ne tak výrazné, zato nápadnější a možná i elegantnější než Barolo.
Nejrozšířenější, „echt“ piemontskou sortou je však Barbero. Dává vyvážená vína temné barvy, obsažného buketu, plného těla a jadrného dozvuku. Barbero je poprávu považováno za „víno Piemontu“. Vedle vín D. O. C. nalezneme mnoho vysoce kvalitních zástupců Barbera i v kategoriích I. G. T. a V. T.
Dolcetto, další z místních odrůd, dává vína svěží červené barvy, mandlového buketu a příjemným poměrem pikantních kyselin a taninů. Báječně se snoubí zejména s dezerty. Cortese je sortou pro přípravu Gavi de Gavi – suchých bílých vín s bohatou kytkou a výraznou jablečno-citrusovou dochutí. Ideální je mladé, do dvou let věku. Obdobné vlastnosti vykazuje a podobná vína jako odrůda Cortese dává Arneis, lokální sorta, pěstovaná pouze na malém území v okolí Alby.
O to, aby se vybraná vína z Piemontu objevila v sortimentu našich vináren a vinoték, se stará společnost Neubauer & amp; syn. Z jejich nabídky jsem vybral následující vzorek.
Blange D. O. C. ´00, Cerreto Aziende vitivinicole, Alba – příklad bílých vín, připravených z místních, nepříliš rozšířených odrůd. V jižní části oblasti Piemont, severozápadně od Janova v okolí města Alba zrají hrozny Arneis, lokálně rozšířené jen na nemnoha plochách vinic. Víno z této sorty patří k vyhledávaným exkluzivitám. Lehká žlutá barva se zelenkavým nádechem, s pablesky zlatých jiskérek v protisvětle, ovocitá obsažná vůně, v níž se prosazují hrozny, jablka a citrusy, v závěru zaznamenáme i stopu po dřevě sudu. Chuť nabízí škálu ovocitých prvků, zaznamenaných již v kytce. Všechny mají vyladěný výraz a ctí svou pozici v řadě ostatních. Tak se vedle sebe rovnají hroznovitý tón vedle jablíčka, citron k pomeranči, vše následováno lehkou hořčinkou a podpořeno parným dojmem vanilkového cukru. Celý tenhle shluk chutí je pointován a odlehčen výraznou, velmi jemnou perličkou, která povznese doušek a pomáhá mu k dlouhému doznění. Vyšší alkohol víno podrží a svým důrazem supluje nižší podíl kyselin. Jeho význam vzroste v kombinaci s pokrmy. Ideálním partnerem bude lehčím úpravám jídel z ryb, dobře doprovodí slavnou italskou Pastu, skvěle sekunduje zeleninovým variacím, studeným i teplým.
Zdá se, že toto víno, typově od našich odlišné, si svým charakterem najde svého konzumenta a stane se příjemným doplňkem v segmentu importovaných bílých vín.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).