Menu Zavřít

PADÁK OD ERICSSONA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikační gigant nepochopil, co jej udrží na špici

Skandinávské společnosti Ericsson a Nokia patří spolu s americkou Motorolou do takzvané velké trojky, která ovládá světový trh s mobilními telefony. Mezi oběma severoevropskými giganty však existují rozdíly vyjádřené nejen tím, že finská No kia je světovou jedničkou, zatímco švédský Ericsson „pouhou trojkou. Stačí navštívit jejich podniková sídla. Nokia vítá hosty v šestém patře prosklené moderní centrály v Espoo, Ericsson má konferenční místnost ve sklepě stockholmské budovy jak o vystřižené ze šedesátých let.

Spát je tak sladké!

Ospalý duch místa jako by působil i na manažery. Ericsson si sice udržuje slušné postavení na trhu mobilní i kabelové telekomunikace, ale v nejatraktivnějších oborech na konkurenci nestačí. Například v rozvíjejícím se odvětví telefonování v internetu je špičkou americká společnost Cisco Systems, následována firmami Northern Telecom a Lucent Technologies. Ericsson dokonce nedávno utrpěl ostudnou porážku v tendru vyhlášeném švédským operátorem Telian a dodavatele datového systému. Soutěž vyhrála právě Cisco Systems.

Na obzoru černý pátek.

Neschopnost managementu reagovat rychle na změny v telekomunikačním průmyslu vedla před patnácti měsíci k výměně v křesle šéfmanažera. Stal se jím tehdy třiapadesátiletý Sven-Christer Nilsson. Ten loni v říjnu s líbil radikální restrukturalizaci podniku spojenou s likvidací dvanácti tisíc přebytečných pracovních míst, ale zůstal spíše u slov. To se samozřejmě odrazilo i na hospodářských výsledcích. Letos v dubnu oznámila společnost hospodářské výsledky za první čtvrtletí 1999. Zatímco Nokia ve stejném období oproti loňskému roku zisky zdvojnásobila, u Ericssonů byly v porovnání s prvním čtvrtletím 1998 o polovinu nižší. Poklesly na 155 milionů dolarů při tržbách zhruba pět miliard USD. Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí má Ericsson oznámit v pátek 23. července. Že nebudou nijak slavné, to už je v tuto chvíli jasné. Ve středu 7. července totiž představenstvo Nilssona odvolalo.

Tlak investorů.

Staronovým výkonným manažerem byl jmenován předseda představenstva Lars Ramqvist (60). Po něm totiž Nilsson před více než rokem šéfmanažerský post přebíral. Ramqvistovým nástupcem v čele představenstva se stal Kurt Hellström, který u Ericssona dosud vedl asijské operace. Nilssonovo odvolání je podle Ramqvista „nejlepším způsobem, jak zvýšit ziskovost a efektivitu společnosti .

Americký týdeník Business Week ovšem minulý týden vyslovil domněnku, podle níž mohl být Ramqvist k sesazení Nilssona přinucen hlavním akcionářem Ericssonu, kterým je investiční holding Investor (22 procenta akcií a 40 procent hlasovacích práv) . Ten ovládá stockholmská rodina Wallenbergů. Do křesla výkonného manažera společnosti Investor letos usedl Markus Wallenberg, který podniky v holdingu tlačí k vyšší ziskovosti. Podle týdeníku Business Week se do akce zapojil i druhý nejvě tší akcionář skupiny Investor, kterým je investiční společnost Franklin Mutual Advisers (osm procent). Manažeři tohoto fondu před časem upozornili představitele holdingu Investor, že Nilsson je „nevhodným člověkem . V rozhovoru pro Business Week to potvrdil David Marcus, šéf evropských operací Franklin Mutual Advisers.

Co čeká Ericssona?

Ramqvist se po nástupu do staronové funkce okamžitě přihlásil k Nilssonovu restrukturalizačnímu plánu, zároveň však označil jeho implementaci svým předchůdcem za příliš pomalou. Nilsson ovšem 8. července v rozhovoru pro Švéds kou tiskovou agenturu uvedl, že si s Ramqvistem nerozuměl. „Nedokázali jsme spolu komunikovat tak, jak by tomu mělo být mezi výkonným manažerem a předsedou představenstva, řekl.

Ramqvistova staronová pozice není v tuto chvíli vůbec jednoduchá. Aby Ericsson dotáhl světovou telekomunikační špičku, bude muset nakupovat především americké společnosti, jejichž internetové technologie jsou v tomto oboru klíčem k úspěch u.

ebf - tip - debata

Nákupy bude komplikovat hlavní akcionář Investor. Rodina Wallenbergů totiž s největší pravděpodobností nebude souhlasit s případným úpisem nových akcií. Ericsson by tak sice získal tolik potřebné peníze, ale samozřejmě by se tím snížil i podíl, který v Ericssonu Investor ovládá.

Velkým problémem bude i změna podnikové kultury. Zatímco Nokia je v tuto chvíli ukázkovou nadnárodní společností s vynikajícím marketingovým know-how, Ericsson stále preferuje precizní švédskou zručnost před „reklamním pozlátkem . Podle t ýdeníku Business Week by v tuto chvíli bylo ideálním řešením najít nového výkonného ředitele v zahraničí. Ramqvist však zatím odmítá sdělit, kdy by měl nový manažer nastoupit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).