Menu Zavřít

PADĚLATELÉ BUDOU MÍT TĚŽKOU PRÁCI

3. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Zobrazené motivy představují etapy evropské kultury

Úderem půlnoci na prvního ledna vstupují v platnost hotovostní bankovky a mince společné měny euro. Do oběhu se má dostat 50 miliard mincí a 14,5 miliardy bankovek v celkové hodnotě 664 miliardy euro. S tím, jak bude končit platnost jednotlivých národních měn, se euro stane jediným oficiálním platidlem ve dvanácti členských zemích eurozóny. V České republice se bude možné s eurem obeznámit hned, jak se společná měna dostane do oběhu. Všechny banky a větší směnárny počítají s tím, že se bohatě předzásobí. Všichni uživatelé budou muset poznat sedm nových bankovek v hodnotách 5, 10, 20, 50, 100, 200 a 500 euro. Jejich grafická úprava pochází z dílny Rakušana Roberta Kaliny. Bankovky se začaly tisknout v jedenácti tiskárnách již v roce 1999. Každá země eurozóny s výjimkou Lucemburska má svojí vlastní tiskárnu. Pouze Německo má díky velikosti svého domácího trhu tiskárny dvě. Veškeré nižší nominální hodnoty budou k dispozici jen v podobě mincí. Nejvyšší hodnota bude dvě eura. Nosnou mincí je jedno euro, které se skládá ze sta centů. K dispozici budou i následující nominální hodnoty – 1, 2, 5, 10, 20 a 50 centů.

WT100

Okna, brány a mosty.
V zemích eurozóny budou používány naprosto stejné bankovky. Zobrazené motivy představují jednotlivé vývojové epochy evropské kultury. Využití oken, bran a mostů má symbolizovat vzájemnou otevřenost a spolupráci národů společné Evropy. Na papírových penězích bude uveden název měny (v latinské a řecké abecedě) a vlajka Evropské unie. Emitent, kterým je Evropská centrální banka (ECB), bude na bankovkách uveden v pěti jazykových verzích. Jazykové mutace zkratky ECB bude doprovázet podpis guvernéra Wima Duisenberga. Nebude chybět očíslování jednotlivých exemplářů, skládající se z jednoho písmene a jedenácti čísel. Nové mince mají na jedné straně univerzální design s motivy hvězdiček a mapou Evropy. Druhá strana mincí dává prostor jednotlivým členským zemím k tomu, aby vyjádřily svoji národní identitu. Na územní platnost mincí však nemá jejich druhá strana žádný vliv.

Škála ochranných prvků.
Doposud celosvětově nejvíce falšovaná měna, americký dolar, bude mít v euru poměrně těžkou konkurenci. Výsadní postavení dolaru jako „světového platidla“ bude narušeno a dá se proto počítat s tím, že zločinecké skupiny se pustí do výroby vlastních euro bankovek. Evropští experti na bezpečnost platidel spojili své síly, a tak nová měna disponuje celou škálou ochranných prvků:  Jako základ byl zvolen papír z čisté bavlny, na omak jasně odlišný od běžného papíru.  Použitím hlubotisku vzniká na bankovkách hmatově rozlišitelný reliéf, který je patrný v oblasti zkratky ECB, nominální hodnoty a na obrázcích oken a bran.  Ochrannou klasikou je vodoznak, který je výrazněji vidět pouze při nastavení bankovky proti světlu.  Dalším prvek, známý z našich bankovek, je proužek s mikropísmem.  Euro je chráněno i soutiskovou značkou, fungující tak, že při pohledu proti světlu se z navenek nesourodých obrazců spojí číslo, vyjadřující nominální hodnotu bankovky.  Vysoce sofistikovaným ochranným prvkem je fólie s hologramem. Její podoba se liší podle nominální hodnoty bankovky – pět, deset a dvacet eur má proužek a 50, 100, 200 a 500 eur má zvláštní obdélníček.  Bankovky vyšších hodnot jsou opatřeny opticky proměnlivou barvou. Nominální hodnota v pravém dolním rohu rubové strany mění barvu od purpurově červené až po olivově zelenou nebo hnědou. Menší denominace mají na rubové straně iridiscentní pruh. Při otáčení mění barvu od světle žluté do zlatě žluté a objevuje se symbol eura a hodnota bankovky.
Pokud se však euro někde objeví ještě před 1. lednem, lze téměř s jistotou prohlásit, že jde o padělek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).