Menu Zavřít

PAGER V NOVÉM KABÁTĚ

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

British Telecom našel skulinu mezi mobilními telefony

Jestli se ještě nedávno zdálo, že levné mobilní telefony odnesou pagery na smetiště překonaných technologií, dnes je všechno jinak. Alespoň podle lidí ze společnosti British Telecom (BT), které se podařilo vyvinout novou technologii. A právě ta by mohla pro pagery znamenat zmrtvýchvstání: jejich uživatelé totiž nyní mohou přijímat a odesílat rovněž e-mailové zprávy. Pager v této podobě funguje jako dvousměrná trasa.

„Pagery jsou diskrétním způsobem komunikace, říká Andrew Crawford, šéf prodeje a marketingu ve společnosti British Telecom Paging. „To je jejich největší přednost. Když chcete, můžete je ignorovat a na jednáních neruší. Navíc vzkazy nemusí jí t přes operátora, takže jsou pro velmi osobní nebo citlivé informace mnohem bezpečnějším nosičem.

Nadšení pro téměř starověké textové záznamníky lze snadno pochopit: Crawford je přece ředitelem prodejů. Nicméně informace, které se v poslední době objevují v odborném tisku, naznačují, že další vývoj této zastaralé technologie by přece jen mohl jednoduchému pageru zajistit i v internetovém věku maličké místo na slunci.

Zatím se nová technologie může využívat jen na novém pageru BT Message 2000, který nabízí Motorola. Nicméně největší britský internetový provider, společnost Freeserve, už oznámila, že zahajuje podobný servis pod názvem „e-notifier (oznamovač e-mailů), který funguje na pageru PageOne Communications.

Mezi oběma nabídkami je však rozdíl. Zatímco „dvousměrný pager umožní přečíst celou e-mailovou zprávu a poslat potvrzení o jejím přijetí, „e-notifier pouze oznámí příjem zprávy a zobrazí prvních 250 znaků vzkazu včetně údajů o odes ilateli a předmětu vzkazu.

BT Message 2000 pager je kompaktní jednotka s osmiřádkovým displejem a vzhledem trochu připomíná palmtop, počítač do dlaně. Zvukový signál upozorní uživatele na vzkaz vzápětí poté, co byl doručen do jeho e-mailové schránky. Před uvedením na tr h se systém testoval po dobu šesti měsíců ve vybraných společnostech, které jsou klienty British Telecom. Výsledky potvrdily, že systém je spolehlivý, a již nyní se těší velkému zájmu veřejnosti.

Představitelé společnost British Telecom za hlavní přednost systému považují možnost, kterou poskytuje zaneprázdněným lidem. Mohou se totiž vyhnout zprávám, které přijmout nechtějí, protože do systému je zabudován speciální filtr. Vzkaz na pager sice mů že přes webovou stránku British Telecom poslat kdokoliv, do uživatelovy schránky však dojdou jen e-maily od lidí, které si sám uživatel určil. Měsíční poplatky bez DPH za sto padesát vzkazů se blíží ke dvaceti librám, což se může britské veřejnosti zdát poměrně dost. Společnost British Telecom však za primární cílovou klientskou skupinu považuje podnikatelskou sféru a ta prý zareaguje na nabídku s nadšením.

„Je to už poněkud otřepaná fráze, ale v komunikačních technologiích se dnes hraje s poplatky a s doručitelností zcela nová hra a na trhu si prostě musíme hledat sebemenší skulinu, říká Crawford. „Dvousměrný pager je jasně produkt ur čený pro ty zákazníky, kteří potřebují dostat informaci okamžitě, hned, jak jim e-mail došel. Tito klienti představují náš primární trh, přestože si uvědomujeme i potenciální aplikace pro soukromé uživatele.

Společnost British Telecom očekává, že technologii dvousměrného pageru budou v roce 2008 na celém světě používat přibližně tři miliony lidí. Možnost odeslat potvrzení o přijatém vzkazu jen ještě zvyšuje atraktivitu tohoto produktu. „Většina už ivatelů chce vědět, zda jejich vzkaz dorazil na místo určení, takže potvrzení o přijetí bude mít určitě úspěch.

Přestože mobilní telefony nabízející připojení na internet dnes dobývají trh, Andrew Crawford věří, že přenosný formát a diskrétní styl dává šanci i nové technologii. Jeden z důvodů vidí ve skutečnosti, že stálý uživatel mobilního telefon u je všeobecně považován za veřejný zlořád. „Nemůže být pochybnosti o tom, že pager má budoucnost, říká. „Začíná být běžné, že v určitých situacích manažer vypne mobil a naopak zapne pager. Proto jsem přesvědčen, že oba tyto komunikační prostředky mohou fungovat velmi dobře dohromady.

WT100

Nová technologie se však nemusí omezovat jen na službu velmi zaneprázdněným osobám. Může například sloužit pro dálkové ovládání nápojových automatů, jak to předvedla firma Computer Associates letos v létě. Díky zabudovanému dvousměrnému pageru auto mat zasílá provozovateli zprávu o stavu zásob nebo pohybu teploty. Z druhého směru může provozovatel vyslat zprávu o změně cen nápojů. Obě cesty podstatně snižují počet nutných fyzických kontrol automatu.

Variant tohoto využití nové technologie je mnoho. Tak například dvousměrné pagery zřejmě bude možné zapojit na zabezpečovací zařízení ať už v domácnostech nebo v podnicích, takže majitel by mohl mít hlášku i v případě, že policie nezare aguje na nahlášený poplach.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).